Efter att tidigare ha sagt att Israel ska betala för sitt eget försvar utlovar Donald Trump nu rekordstort militärt stöd till Israel.

Trump lovar rekordstöd till Israel

Publicerad 8 juli 2016 kl 12.04

Utrikes. Vita huset erbjöd förra veckan Israel ett kraftigt ökat militärt stöd under en kommande tioårsperiod. Samtidigt lovar Donald Trump att öka stödet till Israel så mycket att det utklassar Obamas redan rekordstora stödpaket.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan förra året sitter Vita huset i segdragna förhandlingar med den israeliska regeringen om hur stort militärt stöd USA ska ge Israel från och med 2018 då ländernas nuvarande överenskommelse löper ut. Israel har hårdnackat insisterat på att de amerikanska bidragen under den kommande tioårsperioden ska överstiga de ca 30 miljarder dollar som det förra stödpaketet uppgick till. Enligt Reuters har Israel krävt så mycket som 50 miljarder dollar under förhandlingarna.

Förra veckan meddelade Vita huset att man har erbjudit Israel ett rekordstort militärt stödpaket för perioden 2018 till 2028. Det erbjudna anslaget kan enligt källor med god insyn i förhandlingsprocessen komma att överstiga 40 miljarder dollar under den aktuella tioårsperioden, skriver New York Times.

Ett sådant avtal skulle innebära en höjning av Obama-administrationens redan historiskt höga bidrag till Israel, uppger Obamas säkerhetsrådgivare Susan E. Rice och Shaun Donovan, chef för presidentkansliets förvaltnings- och budgetbyrå, i en skrivelse.

”I ord och handling har den här regeringen gjort mer för Israels säkerhet än någon annan regering i USA:s historia”, skriver de.

Rice och Donovan underströk samtidigt att förhandlingarna med Israel äger rum vid en tidpunkt då USA:s "budgetsituation är särskilt problematisk" och besparingsåtgärder kan bli aktuella.

Obama är angelägen om att få ett nytt avtal på plats innan hans mandatperiod löper ut, men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har hittills förhållit sig avvaktande. Enligt bedömare i Israel och USA hoppas Netanyahu kunna förhandla fram ett ännu generösare bidragspaket med Obamas efterträdare, som utses i höstens presidentval.

En sådan strategi kan ge Israel god utdelning om Donald Trump blir USA:s nästa president. En senior rådgivare till Trump, David Friedman, gick nyligen ut i israelisk tv och sade att Trump skulle ge Israel mer militär hjälp än Obama har gjort.

– Stödpaketet kommer definitivt inte att minska. Det kommer med all sannolikhet att höjas väsentligt eftersom Israel måste vidmakthålla sin teknologiska och militära överlägsenhet i regionen, sade Friedman enligt Times of Israel.

Friedmans uttalande innebär en ändring av Trumps tidigare hållning att Israel ska betala för amerikansk krigsmateriel istället för att få sitt försvar finansierat av USA. Enligt en analys i den judisk-amerikanska tidskriften Tablet Magazine har Trumps inställning till Israel genomgått en omsvängning under våren, då Trump alltmer kommit att inta pro-israeliska positioner istället för att, som tidigare, förhålla sig neutral i konflikten mellan israeler och palestinier.

David Friedman utsågs tillsammans med Jason Greenblatt till Trumps rådgivare i Israelfrågor i april i år. Både Friedman och Greenblatt är enligt Jerusalem Post judar och starka Israelvänner. I maj tillkännagav mångmiljardären och kasinomogulen Sheldon Adelson, även han jude och varm Israelvän, att han stöder Trump. Enligt uppgifter i Times of Israel har Adelson utlovat ett rekordstort bidrag på över 100 miljoner dollar till Trumps presidentkampanj.


Nyheter från förstasidan

50 personer i slagsmål i Upplands Väsby – polisen utsattes för stenkastning

Stöket fortsatte från eftermiddag till kväll. Personer misshandlades med tillhyggen och på kvällens greps flera förövare för våldsamt upplopp.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus