Trump och Kina närmar sig ett handelsavtal

Publicerad 4 december 2018 kl 17.00

Ekonomi. I helgen träffades EU:s och världens största ekonomier i Argentina under G20-mötet. Efteråt meddelande USA:s president Trump och Kinas ledare Xi Jinping att de närmat sig en lösning på det uppblossade handelskriget länderna emellan. Men det finns aktörer som ser andra orosmoln.

Gilla artikeln på Facebook

USA:s och Kinas relation var en av de få positiva stämningshöjarna under helgens G20-möte i Argentina. Efter mötet sade USA:s president Donald Trump att han ser ett handelsavtal inom en snar framtid. 

Trumps förhoppning är att ett sådant avtal bland annat kommer att gynna de amerikanska jordbrukarna, som enligt presidenten producerar jordbruksprodukter av en kvalitet som kineserna troligtvis vill importera i mängder när handelskriget avslutas, rapporterar Dagens Indistri. 

"Relationen med Kina har tagit ett STORT steg framåt". skriver Donald Trump på Twitter efter helgen i Buenos Aires.   

De båda ledarna meddelade efter G20-mötet att Kina sänker sina nuvarande biltullar mot USA och utlovar ett stopp för flera sådana tullar under en tre månader lång förhandlingsperiod. Under den tiden är ambitionen att handelsrelationerna, som blivit allt mer positiva, konkretiseras i ett avtal, rapporterar TT. 

Som ett resultat av den oväntat positiva utvecklingen har bilproducenter lyfts kraftigt i handeln under veckans första börsdag i USA. Under måndagen har även börsuppgångar kommit till skott över hela världen, skriver Veckans Affärer. Stockholmsbörsens OMX-index hade lyft med nästa en procentenhet vid måndagens sluthandel. 

Men flera ekonomianalytiker ser andra orosmoln. Däribland Robert Bergqivst, chefsekonomen på SEB. Han påstår att Storbritannien och EU de facto kommer ha kraftigt höjda tullar mot varandra om inte en mjuk Brexit har förhandlas fram och godkänts innan den 29 mars 2019. Dessutom oroar han sig för att Donald Trump eventuellt kan sätta upp biltullar mot EU om USA:s handelskrig mot Kina får ett stopp, rapporterar Svenska Dagbladet. 

– Det känns som om han har plockat fram tändstickan. Frågan är om han kommer att dra den till handelsbomben. Jag hoppas att han tänker på konsekvenserna som det skulle få för aktiemarknaden, säger Robert Bergqvist till SvD. 

EU:s handelskommissionär, Cecilia Malmström, varnade häromveckan för att Trump ska starta ett handelskrig inom bilindustrin mot Europa.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

58 kommuner måste höja skatten nästa år

Stor granskning av kommunalskatterna.. "Att kommunerna står inför svåra ekonomiska tider är tydligt."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Ekonomi

Antalet prissänkta bostäder slår rekord

Högsta andelen sedan mätningarna började göras 2008.. "Säljare har förväntat sig mer än vad köpare varit beredda att betala."0 

Finansmän efter Metoo: "Undviker kvinnor till varje pris"

Isolering från kvinnor ny strategi mot falska anmälningar.. Män i finansbranschen undviker affärsluncher, möten i enrum, vägrar sitta bredvid kvinnliga kollegor på flyget och bokar hotellrum på olika våningar.0 Plus

Sidor

Vetenskap

Nu skickas svenska instrumentet till månens baksida. Lyfter under kvällen svensk tid.0 Plus

Världens äldsta spår av pest hittat – i svenska Falköping. Forskare gjorde fyndet i 5.000 år gammal grav.0 

Kultur

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus

Unikt Linnéporträtt tillbaka i Sverige. Kända teckningen har varit på villovägar under en okänd tid.0