Trump och Kina närmar sig ett handelsavtal

Publicerad 4 december 2018 kl 17.00

Ekonomi. I helgen träffades EU:s och världens största ekonomier i Argentina under G20-mötet. Efteråt meddelande USA:s president Trump och Kinas ledare Xi Jinping att de närmat sig en lösning på det uppblossade handelskriget länderna emellan. Men det finns aktörer som ser andra orosmoln.

Gilla artikeln på Facebook

USA:s och Kinas relation var en av de få positiva stämningshöjarna under helgens G20-möte i Argentina. Efter mötet sade USA:s president Donald Trump att han ser ett handelsavtal inom en snar framtid. 

Trumps förhoppning är att ett sådant avtal bland annat kommer att gynna de amerikanska jordbrukarna, som enligt presidenten producerar jordbruksprodukter av en kvalitet som kineserna troligtvis vill importera i mängder när handelskriget avslutas, rapporterar Dagens Indistri. 

"Relationen med Kina har tagit ett STORT steg framåt". skriver Donald Trump på Twitter efter helgen i Buenos Aires.   

De båda ledarna meddelade efter G20-mötet att Kina sänker sina nuvarande biltullar mot USA och utlovar ett stopp för flera sådana tullar under en tre månader lång förhandlingsperiod. Under den tiden är ambitionen att handelsrelationerna, som blivit allt mer positiva, konkretiseras i ett avtal, rapporterar TT. 

Som ett resultat av den oväntat positiva utvecklingen har bilproducenter lyfts kraftigt i handeln under veckans första börsdag i USA. Under måndagen har även börsuppgångar kommit till skott över hela världen, skriver Veckans Affärer. Stockholmsbörsens OMX-index hade lyft med nästa en procentenhet vid måndagens sluthandel. 

Men flera ekonomianalytiker ser andra orosmoln. Däribland Robert Bergqivst, chefsekonomen på SEB. Han påstår att Storbritannien och EU de facto kommer ha kraftigt höjda tullar mot varandra om inte en mjuk Brexit har förhandlas fram och godkänts innan den 29 mars 2019. Dessutom oroar han sig för att Donald Trump eventuellt kan sätta upp biltullar mot EU om USA:s handelskrig mot Kina får ett stopp, rapporterar Svenska Dagbladet. 

– Det känns som om han har plockat fram tändstickan. Frågan är om han kommer att dra den till handelsbomben. Jag hoppas att han tänker på konsekvenserna som det skulle få för aktiemarknaden, säger Robert Bergqvist till SvD. 

EU:s handelskommissionär, Cecilia Malmström, varnade häromveckan för att Trump ska starta ett handelskrig inom bilindustrin mot Europa.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Stockholms boprisras i dollar: 20 procent

Säljarna får allt mindre för pengarna.. Köpkraften per såld kvadratmeter rasar när kronan fortsätter sin resa mot botten.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Ekonomi

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Löfvens finansguru om invandringen: Kan krascha Sverige

Varnar för "allvarlig konjunkturnedgång".. Finanspolitiska rådet om att tillväxten per capita är usel två år i rad – till följd av invandringen från tredje världen.0 

Göran Persson föreslås bli ordförande för Swedbank

"Göran har en imponerande meritlista.". 70-årige S-pampen erbjuds nytt toppuppdrag efter skandalerna.0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus