Trump och Kina närmar sig ett handelsavtal

Publicerad 4 december 2018 kl 17.00

Ekonomi. I helgen träffades EU:s och världens största ekonomier i Argentina under G20-mötet. Efteråt meddelande USA:s president Trump och Kinas ledare Xi Jinping att de närmat sig en lösning på det uppblossade handelskriget länderna emellan. Men det finns aktörer som ser andra orosmoln.

Gilla artikeln på Facebook

USA:s och Kinas relation var en av de få positiva stämningshöjarna under helgens G20-möte i Argentina. Efter mötet sade USA:s president Donald Trump att han ser ett handelsavtal inom en snar framtid. 

Trumps förhoppning är att ett sådant avtal bland annat kommer att gynna de amerikanska jordbrukarna, som enligt presidenten producerar jordbruksprodukter av en kvalitet som kineserna troligtvis vill importera i mängder när handelskriget avslutas, rapporterar Dagens Indistri. 

"Relationen med Kina har tagit ett STORT steg framåt". skriver Donald Trump på Twitter efter helgen i Buenos Aires.   

De båda ledarna meddelade efter G20-mötet att Kina sänker sina nuvarande biltullar mot USA och utlovar ett stopp för flera sådana tullar under en tre månader lång förhandlingsperiod. Under den tiden är ambitionen att handelsrelationerna, som blivit allt mer positiva, konkretiseras i ett avtal, rapporterar TT. 

Som ett resultat av den oväntat positiva utvecklingen har bilproducenter lyfts kraftigt i handeln under veckans första börsdag i USA. Under måndagen har även börsuppgångar kommit till skott över hela världen, skriver Veckans Affärer. Stockholmsbörsens OMX-index hade lyft med nästa en procentenhet vid måndagens sluthandel. 

Men flera ekonomianalytiker ser andra orosmoln. Däribland Robert Bergqivst, chefsekonomen på SEB. Han påstår att Storbritannien och EU de facto kommer ha kraftigt höjda tullar mot varandra om inte en mjuk Brexit har förhandlas fram och godkänts innan den 29 mars 2019. Dessutom oroar han sig för att Donald Trump eventuellt kan sätta upp biltullar mot EU om USA:s handelskrig mot Kina får ett stopp, rapporterar Svenska Dagbladet. 

– Det känns som om han har plockat fram tändstickan. Frågan är om han kommer att dra den till handelsbomben. Jag hoppas att han tänker på konsekvenserna som det skulle få för aktiemarknaden, säger Robert Bergqvist till SvD. 

EU:s handelskommissionär, Cecilia Malmström, varnade häromveckan för att Trump ska starta ett handelskrig inom bilindustrin mot Europa.


Nyheter från förstasidan

"Otroligt": Polen kräver svar av Sverige – om kommunistdomaren

Sveriges ambassadör kallades till polska UD. Ministern: "Det saknar motstycke att man vägrar lämna ut en stalinistisk brottsling."0 

Ekonominyheter

Cocacola lanserar ny smak: "apelsinvanilj"

"Usch, vad är det här?". Läskjätten introducerar ny oväntad smakkombination.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus