Tung EU-kritik mot bristande svensk valhemlighet

Publicerad 31 mars 2015 kl 17.32

Inrikes. Det svenska valsystemet har tidigare dragit på sig hård internationell kritik för att inte respektera valhemligheten. Nu kräver EU-kommissionen att den svenska regeringen ska förklara varför det är nödvändigt att alla ska kunna se vilka valsedlar som väljarna plockar på sig.

Dela artikeln

Det är tysken Christian Dworeck som har bett den tunga EU-institutionen att ta en titt på hur det egentligen står till med den svenska demokratin. Dworeck flyttade nyligen till Sverige och fick en smärre chock när han skulle rösta i förra årets val till Europaparlamentet.

– När jag kom in i vallokalen kunde jag helt enkelt inte tro mina ögon, säger han till Radio Sweden.

Han berättar vad han såg: På ett bord låg partiernas valsedlar helt öppet, och han och alla andra kunde därför tydligt se vilka partier som de andra väljarna röstade på.

Amanda Lövkvist på den vänsterliberala tankesmedjan "Fri värld" tar det svenska systemet i försvar. Hon säger till Radio Sweden att svenskar i allmänhet ser valhemligheten som en "rättighet snarare än en skyldighet". Om väljarna inte vill att andra ska veta vilket parti de röstar på så är det deras eget "ansvar" att se till att så inte sker, slår hon fast.

Europeiska kommissionen håller dock inte med i den analysen och har nu bett det svenska justitiedepartementet att före den 12 maj förklara vilka åtgärder som vidtas för att säkra rätten till slutna val.

Tidigare har försvarare av det nuvarande systemet hävdat att man alltid kan plocka på sig en valsedel från varje parti och på det sättet förhindra att andra ser hur man röstar. Det är dock ett beteende som av andra kan tolkas som ett säkert tecken på att man tänker rösta på ett "kontroversiellt" parti.

Det menar den danske EU-parlamentarikern Morten Messerschmidt, som inför riksdagsvalet 2010 försökte förmå EU-parlamentet att skicka valobservatörer till Sverige. Så sent som i december förra året konstaterade Messerschmidt att Sverige inte längre går att betrakta som en demokrati på grund av bristen på valhemlighet och köpslåendet om extra valet.

– För att ett land ska kunna kalla sig demokratiskt måste minst tre villkor uppfyllas. Det måste råda yttrandefrihet. Det bör anordnas hemliga val, så ingen kan se vad man röstar på. Och statsmakten får inte köpslå om när val ska hållas. På inget av dessa områden lever Sverige längre upp till de grundläggande kraven för en demokrati, sade Morten Messerschmidt enligt danska Avisen.

Organisationen OSCE har tidigare avstått från att placera ut valobservatorer under valen Sverige – bland annat efter att ha pratat med ledningarna för de stora vänsterliberala tidningarna i Sverige, som alla bedyrade att det inte fanns några problem med den svenska demokratin.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.