Gula västarna

Tusentals "Gula västar" i nya protester – vill se skatt för globalister i stället för arbetare

Publicerad 19 januari 2019 kl 16.20

Utrikes. På lördagen var det återigen dags för stora protester i Frankrike. Tusentals "gula västar" har samlats i en rad olika städer. President Macrons försök att kväsa demonstrationerna med en "nationell debatt" verkar inte fungera så bra.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan det alltmer uppdagats att "Gula västarna" i Frankrike vill få bort den vänsterliberale globalisten Emmanuel Macron från presidentmakten och dessutom fått stöd av den invandringskritiska regeringen i Italien, har demonstrationerna fått allt mindre utrymme i svenska medier.

Manifestationerna fortsätter dock, och är nu inne på sin tionde vecka.

Under lördagen samlades på nytt tusentals demonstranter i huvudstaden Paris, men även i andra delar av landet.

För att blidka demonstranterna har Macron infört vad han kallar en "nationell debatt", där han lovar lyssna på folkets krav. Men detta ska Gula västarna ha liknat vid en "bluff", ett försök att kväsa manifestationerna och stoppa verkliga förändringar i landet.

Och det tycks inte heller ha stoppat protesterna på gatorna. "Akt 10" kallas lördagens manifestationer.

I Paris har demonstranterna bland annat ockuperat Champs-Elysees och Esplanade des Invalides, nära det franska parlamentet, skriver RT.

"Beskatta de multinationella företagen – inte arbetarna", står det på ett av de många plakaten.

Demonstranter viftar även med den franska flaggan och skjuter raketer. Några bär med sig gravstenar av papp, för att hedra de människor som dött i olyckor under demonstrationerna. Dessa gick under en stor banderoll med texten "Medborgare i fara".

Förutom i Paris har "Gula västarna" också samlats i städer som Strasbourg, Bordeaux, Toulouse, Dijon, Beziers och Avignon, enligt RT.

Vissa demonstranter har klätt ut sina hundar i gula västar.

Polisen har beordrat ut 5.000 poliser bara i Paris och 80.000 över hela landet under lördagen. Filmer på Twitter visar hur bepansrade fordon kör genom Toulouse i södra Frankrike.

Enligt BFMTV ska polisen ha omhändertagit tolv personer i Paris som burit "vapen". I övrigt är demonstrationerna än så länge relativt lugna.


Nyheter från förstasidan

50 personer i slagsmål i Upplands Väsby – polisen utsattes för stenkastning

Stöket fortsatte från eftermiddag till kväll. Personer misshandlades med tillhyggen och på kvällens greps flera förövare för våldsamt upplopp.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus