Alternativ för Sverige
En stor andel av SD:s väljare tycker partiets invandringspolitik är för liberal, visar undersökning.

Två av tre SD-väljare vill se nytt invandrings-kritiskt parti i riksdagen

Publicerad 7 mars 2018 kl 01.05

Inrikes. Mer än hälften av SD:s väljare tycker att partiets invandringspolitik är för liberal och så många som 63 procent vill se ett nytt invandringskritiskt parti i riksdagen. Det visar en färsk opinionsundersökning av analysinstitutet Sentio Research.

Gilla artikeln på Facebook

Undersökningen är beställd av det invandringskritiska partiet Alternativ för Sverige, som lanserades vid en pressträff i Stockholm i måndags.

Den visar på ett brett missnöje med de etablerade partiernas invandringspolitik. En dryg tredjedel av de tillfrågade personerna, 33,4 procent, svarade att de kunde tänka sig att rösta på ett parti som vill minska invandringen mer än något nuvarande riksdagsparti. Missnöjet är särskilt stort bland personer som sympatiserar med SD. Så många som 80,2 procent av dessa svarade ja på frågan.

53,1 procent av de tillfrågade SD-väljarna ansåg att partiets invandringspolitik borde skärpas. Närmare två tredjedelar, 63,8 procent, uppgav vidare att de ville se ett nytt invandringskritiskt parti i riksdagen.

Bland de övriga partiernas väljare var intresset för ett parti som står för en hårdare invandringspolitik även stort bland dem som sympatiserar med Moderaterna. 20,8 procent av dessa sade sig vilja se ett nytt invandringskritiskt parti i riksdagen, medan 36,2 procent kan tänka sig att rösta på ett parti som vill minska invandringen mer än något nuvarande riksdagsparti.

– Vi ser tydligt att det finns ett stort missnöje inom SD. Att de inte har lyckats tilltala sina kärnväljare. Många SD-väljare ser SD inte som det bästa alternativet utan som det enda alternativet, säger Per Sefastsson, ledamot i Alternativ för Sveriges partistyrelse.

– Det finns ett stort utrymme för ett nytt invandringskritiskt parti, främst hos SD-väljare men även hos andra partier. Det finns en stor grupp väljare som gärna skulle vilja se en hårdare invandringspolitik.

Undersökningen visar vidare att 66,7 procent av de tillfrågade SD-väljarna och 41,5 procent av M-väljarna kan tänka sig rösta på ett parti som i högre grad än nuvarande riksdagspartier förespråkar återvandring av illegala invandrare.

"Sverigedemokraterna och Moderaterna är idag de två riksdagspartier som driver den mest restriktiva invandringspolitiken. Ingen av dem vågar dock på allvar att diskutera återvandring – något som är absolut nödvändigt för att reda ut nuvarande situation – samtidigt som det är tydligt att många av deras väljare efterfrågar just det", skriver Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand i en kommentar på partiets hemsida.

Fria Tider har tagit del av undersökningens råmaterial som visar att 1002 personer har tillfrågats av Sentio Research under perioden 9 - 15 februari i år. Urvalet har viktats för att omfatta lika många män som kvinnor och reflektera den svenska befolkningens sammansättning när det gäller ålder och bosättningsort.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Lägenhet i Malmö såldes för rekordpris

Priserna fortsätter att öka i Malmö.. Bostad såldes för första gången för över 86.000 kronor per kvadrat.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Mesigheten är svenskens största problem.0 

Mer från Inrikes

Polisens varning: Svenskar som firar påsk riskerar inbrott

Kriminella kartlägger dig på sociala medier.. "Det kanske inte behöver framgå i sociala medier att du ska vara borta under hela helgen."0 

Dan Park ska ha misshandlats i Malmö: "Glasögonen klarade sig i alla fall"

Har publicerat blodig bild på sig själv.. "Den rätta värdegrunden är mycket viktigt i Malmö har jag förstått."0 

104 ex-politiker lever på bidrag – kan få 47.000 kronor i månaden

Kan ta ut miljontals kronor fram till 65 år, enligt DN.. "De är skickliga på att skapa sys­tem som i grunden ändå är förmån­liga för dem själva."0 

Knivbeväpnad man sågs i Malmö – har skjutits av polisen

Mannen satt på en bänk med en kniv i handen.. "Vid kontroll av mannen uppstår en situation som ger upphov till att polis avfyrar sitt tjänstevapen."0 

Sidor

Vetenskap

Europas megalitgravar var familjegravar. Släktskapsbanden kunde spåras längre än tio generationer.0 

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus