Det var på en gångbro över Hyllievångsvägen i Malmö som Yusupha Sallah misshandlades grovt av ett tiotal män, och flera kvinnor, med ursprung i Mellanöstern.

Två års fängelse för misshandel på gångbro

Publicerad 6 maj 2014 kl 17.55

Inrikes. En 21-årig man har dömts till två års fängelse för en uppmärksammad misshandel på en gångbro i Malmö i höstas. Händelsen beskrevs allmänt som ett hatbrott av polis och massmedia, som samtidigt valde att tala tyst om att gärningsmännen var araber.

Dela artikeln

Den 8 september förra året attackerades och misshandlades 32-årige Yusupha Sallah av ett stort antal personer på en gångbro i Malmö. Den mycket råa misshandeln ägde rum medan Sallahs ett och ett halvt år gamla son tittade på.

Sallah berättade för polisen att en av gärningsmännen skrek ”black motherfucker” åt honom och att han var övertygad om att han misshandlades på grund av sitt afrikanska ursprung. Händelsen beskrevs i media och av polisen som ett hatbrott. Däremot rapporterades det inte, med undantag för ett inslag i Sveriges Radio där Sallah själv fick komma till tals, att det var invandrare från Mellanöstern som låg bakom misshandeln.

Trots att ett mycket stort antal personer stod på balkonger runtomkring och tittade på medan Sallah misshandlades, visade det sig vara svårt för polisen att få fram vittnesuppgifter om händelsen.

”Min absoluta uppfattning är att det fanns många personer på platsen som sett vad som hänt, men vissa vill helt enkelt inte prata med oss, bara för att man inte ska prata med polisen, och vissa sa rent ut att de inte kunde säga något då de var rädda för hämnd. I ett område som Kroksbäck är det alltid mycket svårt att få folk att vittna. Kulturen i sådana områden är sådan att man inte vill prata med polisen eller att man inte törs då alla snabbt vet vem som vittnat”, har en polis antecknat i en redogörelse från platsen.

Kroksbäck, där gångbron ligger, är ett invandrartätt område i stadsdelen Hyllie i Malmö. En så kallad ”dörrknackningspromemoria” i förundersökningsprotokollet visar att polisen ringde på i 56 lägenheter i höghusen kring gångbron utan att få ett enda användbart tips. ”Ingen öppnar” och ”ej sett eller hört något” står det på rad efter rad i promemorian i anslutning till lägenhetsnumren.

Att en av gärningsmännen kunde gripas och åtalas berodde helt och hållet på att en svensk man som kom cyklande på gångbron när misshandeln inleddes kände igen en 21-årig man av arabisk härkomst, Abdullah Khodr, som deltog i misshandeln. Han hade träffat Khodr tidigare, eftersom båda spelar fotboll.

Mannen tvekade först att peka ut Khodr, eftersom han var orolig för att Khodr och hans släkt skulle utkräva hämnd. Några veckor efter det första polisförhöret ändrade han sig emellertid och berättade vad han visste.

Det är en synnerligen brutal misshandel som beskrivs i polisförhör med mannen och andra vittnen. Misshandeln inleds med att tre arabiska kvinnor i 20-30-årsåldern som stått och grälat högljutt med Yusupha Sallah plötsligt ger sig på honom med slag och sparkar. Sallah försöker avvärja slagen kvinnorna måttar mot honom, men slår inte tillbaka.

Plötsligt tar en ung man i samma sällskap som kvinnorna ett strupgrepp på Sallah bakifrån med bägge armarna. Medan mannen håller fast Sallah fortsätter kvinnorna att slå honom i ansiktet och sparka honom i skrevet.

Efter att ha tagit emot ett trettiotal slag och sparkar från kvinnorna lyckas Sallah bryta sig loss ur strupgreppet, men då fylls snart hela gångbron av en rasande folkmassa som strömmar till från omgivningen. Åtminstone 50 män och kvinnor i alla åldrar, från 5 till 60 år, ingår i folksamlingen. Minst tio av dem deltar aktivt i misshandeln.

– Jävla neger, vrålar en av kvinnorna på gångbron.

Sallah försöker ta sig därifrån, men är chanslös. Snart ligger han på asfalten medan slag och sparkar regnar över honom. Flera gånger lyckas han ta sig upp på benen, men slås snart ner igen. Hans ett och ett halvt år gamla son står vid sidan av och gråter. Den svenske mannen berättar i polisförhör att han plockar upp den lilla pojken och håller honom i famnen.

– Jag försöker dölja barnets ansikte hela tiden. Han längtar ju efter sin pappa men jag vill inte att han skall se detta, säger han.

Abdullah Khodr, som är den som deltar mest aktivt i misshandeln, kopplar ett grepp på Sallah och vräker honom över broräcket. Sallah lyckas få tag i räcket och håller sig fast, stående på gångbrons kant på andra sidan räcket. Fem meter under honom går en trafikerad gata, Hyllievångsvägen. Khodr och flera andra män på bron försöker bända loss hans händer och få honom att falla. De fortsätter slå honom.

Med en kraftansträngning lyckas Sallah häva sig tillbaka på insidan av broräcket. Han är utmattad och sjunker ihop med ryggen mot räcket. Då tar Abdullah Khodr upp en cykel och kastar på den hjälplöse Sallah.

I samma ögonblick hörs polissirener. Misshandeln avbryts och folkmassan avlägsnar sig snabbt.

När polisen anländer har Sallah kommit på fötter igen. Han rusar iväg mot ett bostadsområde i närheten för att försöka få tag på dem som misshandlat honom. ”[Sallah] vill inte prata med oss när vi försöker prata med honom, han har ett stort hat i sin blick. Allt han vill är att 'ta dem' som slagit honom”, skriver polismannen som är först på plats i sin redogörelse. Efter ett tag lugnar sig Sallah och låter sig förhöras av polis och läkarundersökas. På sjukhuset konstateras att han har klarat sig utan allvarligare skador än svullnader, blåmärken, två ”halvlösa” tänder och smärre sårskador.

Den enda gärningsmannen som med säkerhet gått att identifiera är Abdullah Khodr. Han åtalades i slutet av mars vid Malmö tingsrätt.

Khodr har förnekat all inblandning i incidenten på gångbron, men dömdes mot sitt nekande till två års fängelse för grov misshandel. Han ska också betala 56 601 kronor i skadestånd till Sallah för kränkning, läkarbesök och tandvårdskostnader. Under rättegången berättade Sallah att han har mått dåligt och känt sig rädd när han ska gå ut. Hans son har ofta mardrömmar och har blivit ”aggressiv mot och rädd för arabiska barn”.

– Det var något lägre än vad jag argumenterade för, säger kammaråklagare Neela Frisell om fängelsestraffet på två år. I sin plädering förordade hon att Khodr skulle dömas till minst tre års fängelse.

När Fria Tider frågar henne varför gärningen inte har klassificerats som hatbrott förklarar Frisell att hon inte åberopade den straffskärpningsgrunden, eftersom hon bedömde att det inte gick att styrka att Khodr haft rasistiska motiv för misshandeln.

– Har vi något som rätten ska beakta och som är till men för den tilltalade så måste jag ha bevisning för det och målsägandens uppfattning eller upplevelse av ett skeende räcker inte, säger hon.

Ingen av personerna som hörts i utredningen har pekat ut Khodr som en av dem som skrek rasistiska glåpord mot Yusupha Sallah.

Den fällande domen grundar sig nästan helt på vittnesuppgifterna från den svenska man som kände igen Khodr uppe på gångbron. Hotbilden mot mannen bedöms som så allvarlig att han numera ingår i polisens särskilda personsäkerhetsprogram. Det är det mest ingripande åtgärdsprogram som polisen kan sätta in för att skydda vittnen och erbjuds bara personer som löper påtaglig risk att utsättas för allvarlig brottslighet. Personer som deltar i programmet måste vanligtvis byta bostadsort och anställning, ibland även identitet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Föreslår fredsförhandlingar under debatt. Reaktionerna: "Herregud!", "extremt allvarligt", "oacceptabelt".0 

Vetenskap

Ny substans motverkar fetma. Gav oväntad ökning av fettomsättningen hos möss.0 

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0