Hanssteds skole, Köpenhamn.
Seier/CC-BY

Tvåspråkiga elever fyller danska särskolor

Publicerad 29 oktober 2013 kl 02.19

Inrikes.Enligt chockerande siffror är var annan elev icke-dansk på Köpenhamns särskolor för särskilt behövande elever – och inavel kan vara orsaken, skriver Metroexpress.

Gilla artikeln på Facebook

Lars Aslan Rasmussen (S) sitter och Köpenhamns kommunfullmäktige och han vill ha ett förbud mot kusinäktenskap.

– Det är märkligt att det på de fyra specialskolorna, där folk sitter i rullstol och behöver hjälp till allt, till 50 procent har tvåspråkiga elever. Jag menar att det inte kan vara annat än resultatet av skadliga kulturella traditioner, säger Rasmussen till Metroexpress.

Karen Bröndum-Nielsen är professor i medicin och hon efterlyser fler studier om skadeeffekterna av inavel i Danmark.

– Det är ett komplicerat och politiskt ömt ämne. Det vi vet är att finns en liten överrisk att få handikappade barn vid kusinäktenskap, säger Bröndum-Nielsen.

– Vi kan se att det är några befolkningsgrupper här som vi vet föder fler barn med handikapp. Till exempel pakistanier och turkar. Dessa grupper har en tradition av kusinäktenskap, säger hon.

Enligt en artikel i Läkartidningen, där studien från Botkyrka refereras, skiljer sig graden av inavel från obefintlig (i till exempel de nordiska länderna) till helt dominerande i vissa andra länder på sydligare breddgrader. Utmärkande för Mellanöstern är en hög grad av inavel i de flesta befolkningsgrupper. I Pakistan rapporteras inavel förekomma i 46 procent av äktenskapen. I Libanon rapporteras 25 procent, i Jordanien i 67 procent och i Turkiet i 35 procent.

Läs också:
Nordiska experter: ”Inavel” och ”låg intelligens” bakom bilbränderna


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Nu skickas svenska instrumentet till månens baksida. Lyfter under kvällen svensk tid.0 Plus

Världens äldsta spår av pest hittat – i svenska Falköping. Forskare gjorde fyndet i 5.000 år gammal grav.0 

Kultur

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus

Unikt Linnéporträtt tillbaka i Sverige. Kända teckningen har varit på villovägar under en okänd tid.0