Tvivel när SD ökar i Stockholm

Publicerad 8 oktober 2012 kl 17.10

Inrikes.Enligt en ny mätning från TV4/Novus skulle det bli regeringsskifte i Stockholms stadshus om det var val idag, och Sverigedemokraterna skulle få sitt genombrott i stockholmspolitiken. Men mätningen går på tvärs mot en liknande undersökning från DN/Ipsos för några veckor sedan.

Gilla artikeln på Facebook

Novus presenterar idag en opinionsundersökning från Stockholm med en del minst sagt uppseendeväckande siffror. Vänsterblocket är i klar ledning med 48,8 procent mot allianspartiernas 44,2, och Sverigedemokraterna får 5,4 procent, dubbelt så mycket som i senaste valet.

För bara några veckor sedan kom DN/Ipsos med en mätning som visade kraftig övervikt för det borgerliga blocket, 52,7 mot 43,6 procent. I den mätningen låg Sverigedemokraterna med 2,3 procent till och med något under partiets siffror i valet.

Novus mätning var webbaserad och utfördes på uppdrag av Socialdemokraterna. Enligt Novus tillfrågades 1014 stockholmare om vilket parti de skulle rösta på i kommunalvalet om det var val idag. Svarsfrekvensen blev 56 procent.

Dagens Nyheters Viktor Barth-Kron, uttrycker viss skepsis över Novus mätning. Han skriver att “antingen har Stockholmsopinionen löpt fullständigt amok under tre rätt händelsefattiga veckor i september. Eller så har någon fel – rejält.”

DN/Ipsos är dock det opinionsinstitut som återkommande visar sämst siffror för Sverigedemokraterna i rikspolitiken, i augusti 2011 till och med mindre än hälften av genomsnittet för de andra mätningarna; 2,9 procent mot 6,0 procent.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Bonnier vill köpa Mittmedia

Vänsterliberala koncernen i djup kris. Förhandlar med Bonnier och norska Polaris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om en ideologi som håller på att spåra ur i auktoritär globalism.0 

Mer från Inrikes

Centern rasar – tappar var tredje väljare

DN/Ipsos decembermätning ingen fröjd för Annie Lööf.. Kristdemokraterna går om C och blir Alliansens näst största parti.0 

Annie Lööf: Jag tar ansvar för Sverige

Tycker det är ansvarsfullt att stänga ute SD och kämpa för "medmänsklighet".. "Centerpartiet kommer att fortsätta vara aktiva, konstruktiva och ta ansvar."0 

Ung man dog på akuten – fattades vårdplatser

Den bristande välfärden skördar nya offer.. "Platsbrist och överansträngning på personalen får konsekvenser."0 

Sidor

Vetenskap

Nu skickas svenska instrumentet till månens baksida. Lyfter under kvällen svensk tid.0 Plus

Världens äldsta spår av pest hittat – i svenska Falköping. Forskare gjorde fyndet i 5.000 år gammal grav.0 

Kultur

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus

Unikt Linnéporträtt tillbaka i Sverige. Kända teckningen har varit på villovägar under en okänd tid.0