Diazcreativephotography/CC-BY-NC-ND

Tyskland återkräver guldreserv från USA

Publicerad 23 oktober 2012 kl 00.29

Ekonomi.Tyskland har den näst största guldreserven i världen, nästan 3 400 ton. Förmodligen i alla fall. Eftersom lagren aldrig har kontrollerats för äkthet och vikt. Nu har den tyska författningsdomstolen beslutat att Bundesbank ska undersöka Tysklands guldreserver utomlands på regelbunden basis. Och på tre års tid planerar den tyska centralbanken att ta hem 150 ton guld från Federal Reserve i New York, skriver tyska Der Spiegel.

Gilla artikeln på Facebook

Den tyska centralbankens guldreserv förvaras i valv i Frankfurt, New York, Paris och London. Men än så länge har lagren inte kontrollerats, och konspirationsteorier har länge florerat om att amerikanska Fort Knox, där USA förvarar majoriteten av sin egen och andra länders guldreserver, i själva verket har plundrats på guld.

Den tyska författningsdomstolen har nu beslutat att Bundesbank ska kräva en regelbunden inspektion och inventering av de stora guldreserver som Tyskland förvarar utomlands.

Domstolen anser att Bundesbank ska förhandla med tre utländska centralbanker om att få rätt att göra en egen fysisk inventering av lagren. Enligt en rapport har Bundesbank redan börjat arbeta enligt denna rekommendation.

Den tyska centralbanken beslutade också att ta hem 50 ton vardera under tre år från den amerikanska centralbanken Federal Reserves guldreserv i New York till Tyskland för att låta guldet genomgå en grundlig undersökning hemma i Berlin.

I en rapport från den tyska riksrevisionen till parlamentets budgetkommitté är flera punkter maskerade. Enligt Der Spiegel kan man inte utläsa hur mycket guld som finns i varje utländsk centralbank.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Göran Persson föreslås bli ordförande för Swedbank

"Göran har en imponerande meritlista.". 70-årige S-pampen erbjuds nytt toppuppdrag efter skandalerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Ekonomi

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Löfvens finansguru om invandringen: Kan krascha Sverige

Varnar för "allvarlig konjunkturnedgång".. Finanspolitiska rådet om att tillväxten per capita är usel två år i rad – till följd av invandringen från tredje världen.0 

Sidor

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0