U-landsexamen ratas av arbetsgivare

Publicerad 11 oktober 2014 kl 18.57

Utrikes. Det tar lång tid för invandrarakademiker med examen från lärosäten i tredje världen att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Nu vill Riksrevisionen att regeringen ska samordna de statliga insatserna för att göra det enklare för invandrarakademiker att få jobb.

Dela artikeln

– Om Sverige ska klara generationsväxlingen på arbetsmarknaden måste utländsk akademisk kompetens tas till vara bättre. Det tar i dag alldeles för lång tid för många akademiker med utländsk utbildning att få ett kvalificerat arbete, säger riksrevisor Gudrun Antemar i ett skriftligt uttalande från Riksrevisionen.

Myndigheten har granskat statliga insatser inom utbildningsområdet för att "tillvarata kompetensen" hos invandrarakademiker med utländsk utbildning. En snabbare etablering på arbetsmarknaden är lönsam såväl för individen som för skattebetalarna, enligt revisorerna.

Du betalar: 40 miljoner i månaden
Även små förkortningar av arbetslöshetstiderna ger vinster. Ett räkneexempel visar att en månads kortare arbetslöshetstid för sjuhundra arbetslösa invandrare med akademisk examen från tredje världen ger en samhällsekonomisk vinst på runt fyrtio miljoner kronor.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Föreslår fredsförhandlingar under debatt. Reaktionerna: "Herregud!", "extremt allvarligt", "oacceptabelt".0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Ny substans motverkar fetma. Gav oväntad ökning av fettomsättningen hos möss.0 

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0