Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Ungern skrotar genusstudier: "Det är inte vetenskap"

Publicerad 11 augusti 2018 kl 13.16

Utrikes. Regeringen i Ungern avvecklar nu utbildningsprogram med så kallade genusstudier på statliga universitet i landet. Detta eftersom man anser att de är värdelösa för samhället och bygger på "ideologi snarare än vetenskap", rapporterar Breitbart.

Gilla artikeln på Facebook

Ungern skrotar nu studier i så kallad genusvetenskap.

Enligt Bence Rétvári, statssekreterare vid ministeriet för mänskliga resurser (EMMI), måste universitetsexamen vara grundade i vetenskap. Genusstudier, däremot, är enligt honom mer som "marxism-leninism", alltså en ideologi snarare än vetenskap, uppger hvg.hu. Därmed är sådana studier olämpliga för utbildning på universitetsnivå, säger han.

Dessutom finns det ingen efterfrågan för genusstudier på den ungerska jobbmarknaden. Det förklarar en talesperson från landets regering för Breitbart.

– Det finns ingen rationell ekonomisk grund för studier som dessa, säger han till tidningen.

Talespersonen påpekar att det inte är ekonomiskt försvarbart att lägga resurser på program med så få studenter. Statliga universitet måste matcha det verkliga behovet som finns ute i samhället.

Regeringens beslut berör dock bara två universitet i landet, eftersom inga fler erbjuder program inom "genus".

I Sverige prioriteras dock "genusvetenskap" och "kritiska teorier", som ofta ingår som ämnen i universitetsprogram som egentligen handlar om helt annat. 2014 beviljade statliga Vetenskapsrådet bidrag till ett 20-tal forskningsprojekt inom genusvetenskap på 170 miljoner kronor. Det rörde sig bland annat om forskning rörande "kognitiva effekter av hen" och genusaspekter kring "husdjursrelationer och pardans".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rotschild orolig för världsordningen

Dollarn kan sluta vara världsvaluta.. Ledare som Trump samarbetar inte med andra, varnar bankiren.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Mer från Utrikes

Sidor

Vetenskap

Hajarna påverkas av dinosauriedödande asteroiden – än idag. Lever ännu med sviterna av en katastrof för 66 miljoner år sedan.0 

Unik svensk miniubåt tas i bruk. Ska studera havsbotten på stora djup.0 Plus

Kultur

Afrikanskättad skådis kan bli nästa James Bond – "Tiden är inne". Producenten öppnar dörren för svart James Bond.0 Plus