Uppdrag granskning: Utvisade kriminella får stanna ändå

Publicerad 10 januari 2017 kl 09.00

Utrikes. På grund av de svenska myndigheternas slapphet kan invandrare som dömts till utvisning för grova brott stanna kvar i Sverige som papperslösa flyktingar. Hela tre av fyra som utvisas för brott släpps på fri fot efter avtjänat straff, enligt SVT:s "Uppdrag granskning".

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Uppdrag granskning har 51 av 190 utvisade kriminella utlänningar helt och hållet försvunnit från polisens radar.

Av de övriga hålls enligt SVT "en del" under uppsikt och uppmanas att med jämna mellanrum anmäla sig hos polisen. Men det kan de i praktiken helt strunta i – eftersom det inte är straffbart att bryta mot uppsiktsbeslutet.

I Uppdrag granskning, som sänds på onsdag klockan 20 i SVT1, konstateras också att en rad länder helt enkelt vägrar att ta emot sina egna medborgare när de utvisas från Sverige. Det gäller annat Somalia, Iran, Etiopien och Eritrea – ursprungsländer för en stor andel av våldtäktsmännen i Sverige idag.

Det "går" inte heller att verkställa utvisningsbeslut till Syrien, har svenska myndigheter beslutat, på grund av den pågående konflikten i landet.

– Om man inte vill och det är ett sådant land som kräver frivillighet, då har vi väldigt små möjligheter att verkställa det beslutet om utvisning. Och i sådana fall, om vi inte kan verkställa beslutet om utvisning, oavsett vilket brott personen har dömts för, så saknas det grund för oss att hålla personen i förvar, förklarar Nationella gränspolisens chef Patrik Engström till SVT.

SVT frågar Engström om det över huvud taget är någon idé att döma kriminella invandrare till utvisning. Han svarar:

– Ja, omständigheterna, alltså att ett land säger att vi tar inte mot personer som inte kommer frivilligt, de omständigheterna kan ju ändras. Och de kan ändras snabbt. Det kan vara så att Sverige sluter särskilda avtal, det kan vara så att den politiska situationen i landet ändras. Det kan vara så att EU sluter avtal med de här länderna. Och då ändras ju möjligheten att verkställa beslutet.


Nyheter från förstasidan

AFS: Youtube har raderat oss permanent

Partiet anklagas av Youtube för "hets mot folkgrupp". Gustav Kasselstrand: "Det politiskt korrekta etablissemanget gör allt i sin makt för att sätta käppar i hjulen för oss."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersens tankar inför valet. Hög tid inse att politikerna bara bryr sig om sig själva och sina importerade vänner.0 Plus

Vetenskap

Sömnstörningar ger ökad risk för demens. Även ovanligt lång sömn är kopplat till kraftig riskökning.0 

Här upptäcker svenskarna bisarra nya djurarter – på 5.000 meters djup. Undersökte okända områden djuphavsexpedition.0 Plus

Kultur

Ulf Lundell sågar Pascalidous "Nobelpris". "Är det feminism så är det gymnasialt."0