Ryssutredningen

U.S. "intelligence" inom citattecken när Trump Twitter-hånar CIA: Nu erkänner myndigheten att man saknar "konkreta bevis" för Putin-roll i presidentvalet

Publicerad 6 januari 2017 kl 21.44

Utrikes. USA:s tillträdande president Donald Trump har ägnat veckan åt att göra sig rolig över underrättelsetjänsten CIA:s läckta påståenden om att Ryssland skulle ha påverkat det amerikanska valet. Och när det nu har blivit dags för CIA att officiellt överlämna sin rapport till Trump erkänner myndigheten plötsligt att man inte har några "konkreta" bevis, skriver Washington Post.

Dela artikeln

Redan i början av december började CIA plantera nyheter i amerikanska medier om att myndigheten skulle ha säkra "bevis" för att Vladimir Putin hade låtit sina myndigheter hacka sig in hos Demokraterna och Republikanerna för att påverka det amerikanska valet och för att sprida misskrediterande uppgifter om Hillary Clinton.

Dagens Nyheter gick steget längre och publicerade de obekräftade uppgifterna i en stort uppslagen artikel där tidningen tvärsäkert hävdade att "en hemlig CIA-utredning drar slutsatsen att Ryssland aktivt försökte hjälpa Donald Trump i presidentvalet" och att flera amerikanska underrättelsetjänster "har kopplat datorintrång hos både Demokraterna och Republikanerna till personer med kopplingar till ryska regeringen".

Flera andra tidningar publicerade liknande falska nyheter.

Men när det nu har blivit dags för myndigheten att officiellt överlämna sina så kallade bevis till såväl den sittande som den tillträdande amerikanske presidenten står det klart att USA:s underrättelse­myndigheter tvärtom saknar konkreta bevis som pekar ut Ryssland. Det enda man har lyckats bevisa hittills är att Donald Trumps valseger ska ha "väckt stor förtjusning" i Kreml, något som framgår av avlyssnad rysk kommunikation men också av offentliga uttalanden som ryska politiker gjort i olika medier. Men CIA menar att kommunikationen kan tolkas som att Ryssland har legat bakom eller i varje fall påverkat utgången i det amerikanska valet.

"Inga konkreta bevis"
"De amerikanska myndighetsföreträdarna kan inte säga om den avlyssnade kommunikationen återgavs i den hemliga rapport som överlämnats till Obama", skriver Washington Post i sin artikel idag, och fortsätter:

"[Myndigheterna] underströk att även om meddelandena ses som starka indikationer på Moskvas avsikter och tydliga förkärlek för Trump så betraktas de inte som konkreta bevis för att ryska underrättelse­myndigheter skulle ha försökt påverka valutgången".

Donald Trump har hela tiden förhållit sig minst sagt skeptisk till de uppgifter som CIA valt att "läcka" till amerikanska medier. Den tillträdande presidenten Twitter-hånade CIA för myndighetens påståenden om massförstörelse­vapen i Irak och anklagade det amerikanska underrättelseväsendet (U.S. "Intelligence", med ordet intelligence skrivet inom citattecken) för att förhala presentationen av bevisen mot Ryssland i syfte att dölja bristen på bindande bevis.

Enligt Washington Post såg Trump också ut att ha större förtroende för Wikileaks-grundaren Julian Assanges version än för CIA:s version av händelseförloppet, när han verkade avfärda uppgifterna om att Wikileaks skulle ha fått det läckta materialet om Hillary Clinton av en mellanhand med kopplingar till Kreml. Och idag har alltså den tillträdande presidenten fått vatten på sin kvarn.


Nyheter från förstasidan

Nationalister mot seger i belgiskt val

Vlaams Belang leder i mätningarna. Vill bland annat uppmuntra kvinnor att skaffa barn före 30.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.