Med röstsiffrorna fem mot fyra river domstolen därmed upp regionala lagar stiftade i delstaterna Michigan, Ohio, Kentucky och Tennessee och som förbjuder homoäktenskap.
Lagarna har tillkommit som resultat av folkomröstningar i de fyra delstaterna – i delstaten Tennessee sade så många som 80 procent av väljarna nej till homoäktenskap vid folkomröstningen där 2006.
I och med domen idag går Högsta domstolen går emot den federala appellationsdomstolen för sjätte domkretsen som i november ifjol, tvärtom, ansåg att folkviljan vägde tungt när det gällde att fatta beslut om vilka samlevnadsformer som ska anses kunna falla inom ramen för äktenskapsbegreppet.
Domstolen skrev i sitt beslut att det är upp till "demokratiska majoriteter att inom rimliga gränser besluta när och om man vill anamma en framväxande, till skillnad från rådande, samhällelig norm".
Appellationsdomstolen gick dessutom ett steg längre och menade att en liten grupp jurister inte kan anses ha jurisdiktion över en så pass stor och viktig samhällsfråga.
"Av alla sätt att lösa denna fråga, är ett alternativ inte tillgängligt: en opinionsundersökning bland de tre domarna i denna panel, eller för den delen alla federala domare, om huruvida homosexuella äktenskap är en bra idé. Vårt juridiska uppdrag ger oss inte en så pass svepande auktoritet", skrev man i beslutet.
Högsta domstolen visade under fredagen att man är av en annan uppfattning och efter att domen fallit höll domaren Anthony Kennedy ett politiskt laddat tal om varför man tagit det beslut som man tagit.
Huvuddomaren John Roberts, som så sent som igår biföll Obamas "Obamacare", valde dock att idag gå på den republikanska linjen och var skiljaktig. Han delade istället samma uppfattning som den federala appellationsdomstolen för sjätte domkretsen gav uttryck för förra året.
– Denna domstol är inte en lagstiftande församling. Huruvida samkönade äktenskap är en bra idé eller ej är inte vår sak att avgöra, sade han efter att domen fallit.
Roberts valde dessutom att från podiet högt läsa upp sin skiljaktiga ståndpunkt, vilket är första gången under sina nästan tio år som huvuddomare för högsta domstolen som han gjort något sådant.