USA ska återkalla fler medborgarskap

Publicerad 14 juni 2018 kl 05.30

Utrikes. Vita huset lägger ett lagförslag som ska göra det möjligt att återkalla medborgarskap för invandrare som ljugit eller fifflat när de fick amerikanska pass, skriver Slate.

Gilla artikeln på Facebook

Möjligheten att dra in invandrares medborgarskap har funnits tidigare men sedan 1990 har bara 300 ärenden tagits till domstol.

Det amerikanska Migrationsverkets generaldirektör Francis Cissna uppger nu att regeringen skärper upp rutinerna och att myndigheten ska identifiera medborgare som exempelvis ljugit för att få uppehållstillstånd i USA, eller inte strykt sin identitet.

I Sverige är det fritt fram för personer som av en eller annan anledning vill dölja sitt förflutna att få en ny identitet genom att invandra till Sverige och få ett svenskt pass. Det enda villkoret är att man har bott i Sverige i åtta år, enligt Migrationsverket. Om verket tycker att man är "trovärdig" räcker det dock med tre år, enligt praxis.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Småföretagare dör ofta i fattigdom

Överrepresenterade i gruppen fattigpensionärer.. De har sällan råd att ta ut lön och tvingas ofta jobba tills de dör.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Joakim Andersen har läst Jim Goads nya bok Whiteness – The original sin.0 Plus

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus