Utredning läggs ned om gruppvåldtäkt på Gotland

Publicerad 11 januari 2017 kl 11.52

Inrikes. Sex män greps efter att en rullstolsbunden kvinna anmält att hon blivit våldtagen av en rad invandrare inne på en toalett i Visby. Men nu läggs förundersökningen ned, eftersom de inblandade personerna enligt åklagaren lämnat "oklara och i vissa fall motstridiga" uppgifter.

Dela artikeln

Det var på morgonen den 2 oktober 2016 som den 30-åriga kvinnan anmälde att hon utsatts för våldtäkt. Sex män i tjugoårsåldern, greps av polis samma dag.

Jouråklagare hävde gripandet av en av männen samma dag. Utredningen mot honom lades ned. De övriga fem anhölls, men försattes på fri fot den 5 oktober, något som väckte stor uppståndelse.

Utredningen mot återstående fem männen lades idag ned med motiveringen att brott inte kan styrkas.

– Trots en omfattande utredning har vi inte kunnat utreda alla detaljer. Det beror på att personer som varit på plats lämnat uppgifter som är oklara och i vissa fall motstridiga, säger vice chefsåklagare Åke Olsson i ett uttalande.

Enligt Åklagarmyndigheten har flera förhör hållits med de misstänkta, med kvinnan och med flera vittnen som träffat kvinnan innan och efter händelsen. En brottsplatsundersökning har gjorts och beslag från brottsplatsen analyserats. Prover har även tagits från målsägandens och de misstänktas kroppar och därefter analyserats.

Det har gått att bringa klarhet i vissa delar av förloppet, som pågick under cirka en timmes tid, enligt åklagaren. Men utredningen har inte visat att någon av de misstänkta "genom våld eller hot tvingat målsäganden till att utföra eller tåla en sexuell handling".

Enligt lagen kan sexuella handlingar vara brottsliga om målsäganden befunnit sig i en särskilt utsatt situation. Men det har i utredningen inte gått att visa att målsäganden på grund av medvetslöshet, sömn, allvarlig rädsla, berusning eller annan drogpåverkan, sjukdom, kroppsskada eller psykisk störning eller på något annat sätt befunnit sig i en sådan särskilt utsatt situation. En funktionsnedsättning innebär inte automatiskt att målsäganden befunnit sig i en sådan utsatt situation som kan vara grund för straffansvar.

– Utredningen avser mycket allvarliga brott. Jag har varit angelägen om att vidta alla rimliga utredningsåtgärder som finns i syfte att utreda vad som inträffat. Det är skälet till att utredningen dragit ut på tiden, säger Åke Olsson.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Mer från Inrikes

Majbrasan inte enda hotet mot igelkotten

Årets värsta kväll – för vissa.. Så undviker du att utsätta rödlistade lilla djuret för en plågsam död.0 

SD och regeringen: Avlyssna barn utan brottsmisstanke

Tar nya kliv mot polisstat.. "Verkligheten har fört oss till en punkt där vi måste ta till kraftfulla åtgärder."0 

DO röjde hundratals anmälares uppgifter

Myndighetens webbformulär läckte.. Tvingas betala 100.000 kronor efter att känsliga uppgifter om entnicitet och sexuell läggning hamnat på vift.0 

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Festival bjuder in Yasin – då drar kommunen in stödet. Brännbollsyran går miste om 450.000 kronor efter bokningen.0 

Här är "Pärlan" – årets fulaste nybygge – i all sin prakt. "Gråsuggan" sopade mattan med rivalerna på Kasper Kalkon-galan.0