Vänsterpartiet: IS är en "manlig våldskultur" som "egentligen" inte förespråkar islam

Publicerad 12 mars 2019 kl 13.56

Inrikes. Under tisdagseftermiddagen debatterades "IS-återvändare" i riksdagen. Bland de få som talade fanns Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker, som pekade ut den "manliga" aspekten av IS.

Gilla artikeln på Facebook

Det var Sverigedemokraterna som hade begärt dagens riksdagsdebatt om återvändande IS-terrorister. Anförandelistan var dock kort, och riksdagen såg ganska tom ut.

För Vänsterpartiet talade Linda Snecker.

– Våldsbejakande extremister vill inte att feminister, miljöaktivister och ensamstående mammor ska kunna leva i frihet. Den våldsbejakande extremismen som IS står för är en karikatyr på vad som händer när en manlig våldsam kultur får härja fritt och obehindrat använda sina maktmedel, sade hon i en allvarligt teatralisk röst.

– De som drabbas hårdast av IS är muslimer och minoriteter i området. Muslimer som lever sina liv i frid och frihet tar avstånd till den extrema del av islam som IS tror att de förespråkar. Egentligen förespråkar de bara död, våldsamhet och förödelse, fortsatte hon.

Enligt Vänsterpartiet är det oacceptabelt av begå krigsbrott eller andra brottsliga handlingar. Alla misstänkta personer ska därför utredas och dömas. Snecker menar att Sverige behöver samarbeta med och hjälpa kurderna som besegrat Islamiska Staten.

– Nu är det vår tur att rättsligt processa IS-krigare. Domstolsförhandlingar och polisutredningar ska ske, antingen i Sverige, i Haag eller via en så kallad hybriddomstol i de kurdiska områdena.

För att säkra bevisning ska svensk polis skickas till säkra områden, sade hon. Alla europeiska länder bör hjälpas åt.

Att lagföra terroristerna i Sverige är också bättre än att de släpps fri, förklarade hon. För om de inte alls lagförs kan de nämligen, enligt Snecker, "infiltrera flyktingströmmar" till Europa och begå nya terrordåd här.

– Det handlar om ett 100-tal personer. Sverige har ett rättssystem som kan hantera det här.

Och barnen ska man hjälpa, men även föräldrar ska få komma hit med barnen. Barn kan ju inte åka själva, har hon tidigare förklarat.

– Barnen ska inte lida. Därför ska Sverige möjliggöra för dem att återvända till Sverige. Det handlar om ett 40-tal barn. Här ska de få stöd. Föräldrarna ska utredas om brott och om de är lämpliga som föräldrar, sade hon i riksdagen idag.


Nyheter från förstasidan

Österrikes regering spricker

Invandringskritiska samarbetet upplöses. "Nog är nog" efter FPÖ-ledarens korruptionsskandal.0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0