Världskongress bad Viktor Orban "begränsa yttrandefriheten"

Publicerad 10 december 2018 kl 16.26

Utrikes. Judiska världskongressens ordförande Ronald Lauder kräver att Viktor Orban ska "kraftigt fördöma" en satirbild i en ungersk tidning. Den ungerske premiärministern uppger sig vara förvånad över kravet.

Gilla artikeln på Facebook

"Jag är förvånad över att du ber mig att begränsa yttrandefriheten och pressfriheten. Trots all min respekt för dig kan jag inte uppfylla en sådan begäran", skriver Viktor Orban i ett brev till Ronald Lauder enligt AFP.

Det var förra månaden som den ungerska tidningen Figyelo publicerade en bild på Andras Heisler, ordförande för federationen av judiska samfund i Ungern (Mazsihisz), omgiven av pengar. Tidningen anklagade Heisler och Mazsihisz för oegentligheter i bokföringen i samband med den skattefinansierade renoveringen av en synagoga i Budapest.

Judiska världskongressens ordförande Ronald Lauder anser att bilden är antisemitisk och ville att Viktor Orban skulle "kraftigt fördöma" den. Något som den ungerske premiärministern alltså vägrar att göra.

Orban frågar i sitt brev till Lauder varför denne endast reagerar "när en vänsterorienterad offentlig person av judisk härkomst står i centrum för debatten". 

"Det är svårt att begripa den tydliga vänsterliberala partiskhet som du uppvisar i ungerska offentliga angelägenheter. Jag är osäker på om vi bör se ditt brev som ett politiskt dokument eller som ett ställningstagande för det ungerska judiska samfundet. Om det är det senare, tack för det. Även om det inte är nödvändigt", skriver Orban.

Bilden i Mazsihisz fick också diplomatiska rådgivare til Israels premiärminister att hålla ett möte med Ungerns ambassadör. Israel vill att den ungerska regeringen ska fördöma sådant som man anser vara antisemitism inom den ungerska debatten, enligt AFP.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Joakim Andersen har läst Jim Goads nya bok Whiteness – The original sin.0 Plus

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus