Världskongress bad Viktor Orban "begränsa yttrandefriheten"

Publicerad 10 december 2018 kl 16.26

Utrikes. Judiska världskongressens ordförande Ronald Lauder kräver att Viktor Orban ska "kraftigt fördöma" en satirbild i en ungersk tidning. Den ungerske premiärministern uppger sig vara förvånad över kravet.

Gilla artikeln på Facebook

"Jag är förvånad över att du ber mig att begränsa yttrandefriheten och pressfriheten. Trots all min respekt för dig kan jag inte uppfylla en sådan begäran", skriver Viktor Orban i ett brev till Ronald Lauder enligt AFP.

Det var förra månaden som den ungerska tidningen Figyelo publicerade en bild på Andras Heisler, ordförande för federationen av judiska samfund i Ungern (Mazsihisz), omgiven av pengar. Tidningen anklagade Heisler och Mazsihisz för oegentligheter i bokföringen i samband med den skattefinansierade renoveringen av en synagoga i Budapest.

Judiska världskongressens ordförande Ronald Lauder anser att bilden är antisemitisk och ville att Viktor Orban skulle "kraftigt fördöma" den. Något som den ungerske premiärministern alltså vägrar att göra.

Orban frågar i sitt brev till Lauder varför denne endast reagerar "när en vänsterorienterad offentlig person av judisk härkomst står i centrum för debatten". 

"Det är svårt att begripa den tydliga vänsterliberala partiskhet som du uppvisar i ungerska offentliga angelägenheter. Jag är osäker på om vi bör se ditt brev som ett politiskt dokument eller som ett ställningstagande för det ungerska judiska samfundet. Om det är det senare, tack för det. Även om det inte är nödvändigt", skriver Orban.

Bilden i Mazsihisz fick också diplomatiska rådgivare til Israels premiärminister att hålla ett möte med Ungerns ambassadör. Israel vill att den ungerska regeringen ska fördöma sådant som man anser vara antisemitism inom den ungerska debatten, enligt AFP.


Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus