Genrebild.

Varannan 15-åring i Sverige utsatt för brott

Publicerad 7 december 2018 kl 00.21

Inrikes. Över hälften av eleverna i årskurs nio i svenska skolor uppger att de har varit utsatta för brott under de senaste tolv månaderna. Det visar en ny underökning från Brå. 28 procent av tjejerna säger att de utsatts för sexualbrott.

Gilla artikeln på Facebook

Så många som 51 procent av elever i årskurs nio uppger att de varit utsatta för brott under de senaste tolv månaderna, enligt Brås senaste undersökning. Det är en ökning med fyra procent.

Killar respektive tjejer i nionde klass är utsatta för brott i ungefär lika stor utsträckning, men för olika typer av brott.

Pojkar utsätts ofta för stöld och ringa misshandel, medan flickor ofta utsätts för sexbrott.

28 procent av tjejerna uppger att de utsatts för sexualbrott jämfört med 8 procent av killarna.

Skolan uppges vara den vanligaste brottsplatsen för så väl misshandel, hot och sexuella kränkningar. Men undersökningen omfattar även brottsliga gärningar som inträffar utanför skolan.

Av eleverna i undersökningen är det "en betydande andel som medvetet undvikit vissa personer, platser och aktiviteter eller hållit sig borta från skolan en hel dag, av oro för att utsättas på nytt", skriver Brå.

Bland dem som utsatts för hot uppger tre av fyra tjejer, och hälften av killarna, att de medvetet undvikit vissa personer, och nästan lika många har även undvikit att vistas på vissa platser.

– Elever inskränker sina liv på grund av att de är rädda för att utsättas för brott. Det är relativt vanligt att särskilt tjejer väljer att stanna hemma kvällstid, fast de egentligen skulle vilja gå ut, säger Anna Gavell Frenzel, utredare på Brå.

I torsdagens SVT Aktuellt förklaras våldet och kränkningarna bland annat med att samhällsklimatet i Sverige generellt sett har förvärrats, vilket då även får effekter i skolans miljö.

– Det är ett hårdare klimat i samhället överlag och det är klart att det speglar skolorna också. I skolan finns en normalisering och personer ser upp till kriminellas attribut. Man ser detta i kroppsspråk, man hör det i språkbruket som används och i gester och de umgängen vissa har, säger Marika Andersson, rektor för Lövgärdesskolan i Angered, i SVT.


Nyheter från förstasidan

Donald Trump utlyser nationellt nödläge: "En invasion av vårt land"

Klargör att han kommer skriva under beslutet. "Murar fungerar till hundra procent. Alla vet att murar fungerar. Titta på Israel."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Mer från Inrikes

Kristersson är chockad: "Sverige har just nu en skjutning om dagen"

Moderatledaren är "helt bestört" över samhällsutvecklingen i landet.. Menar att folket kommer förlora tilltron till statens förmåga att klara den mest grundläggande uppgiften: att säkra människors trygghet.0 

SVT varnade för rosors "klimatpåverkan" – på alla hjärtans dag

Sociala medier-kritik mot den statliga tv-kanalens fokus.. "SVT tycker att du ska drabbas av svår klimatångest om du ger en blomma till din kära."0 

Lööf är "stolt och glad" över att hon lyckats öka invandringen

Centerledaren skryter om politiken man fått igenom.. "Vi i Centerpartiet har i flera år drivit frågan om familjeåterförening och är stolta och glada."0 

Sidor

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus