OKÄND: Polisen söker nu internationell hjälp för att hitta föräldrarna till den femåriga flickan.

Vem är hon? Polisen söker efter föräldrar till vit flicka som hittades i grekiskt zigenarläger

Publicerad 18 oktober 2013 kl 22.36

EU.Grekisk polis hittade en blond flicka i fyraårsåldern under en räd mot ett zigenarläger i centrala Grekland. Nu släpper myndigheterna bilder på flickan i hopp om att hitta hennes riktiga föräldrar, skriver Daily Mail.

Gilla artikeln på Facebook

De grekiska myndigheterna har begärt internationell hjälp för att identifiera en fyraårig flicka som hittades levande hos ett romskt par boende i ett husvagnsläger.

Enligt ett uttalande från polisen hittades flickan under onsdagen nära Farsala i centrala Grekland under ett landsomfattande tillslag mot illegal verksamhet av romer, även kända som zigenare.

Flickan som hittades i zigenarlägret bär enligt Daily Mail "inga som helst" utseendemässiga likheter med paret som hon hittades hos. Nyligen visade även ett DNA-test att hon inte heller har några släktband med dem. Polisen har gripit en 39-årig rom och hans 40-åriga kvinna för människorov, men ingen vet ännu vem flickan är.

Myndigheterna har också kunnat bilda sig en uppfattning om flickans ungefärliga etniska härkomst.

– Hennes utseende tyder på att hon kan vara från ett öst- eller nordeuropeiskt land, säger regionens polischef Panayiotis Tzavaras.

Fallet bär obehagliga likheter med teorier om romer som cirkulerat runt ett uppmärksammat försvinnande 2007, då brittiska Madeleine McCann, 5, försvann från sina föräldrar under en familjesemester i Portugal. Ett fall som – till skillnad från det grekiska – har fått stor uppmärksamhet i svensk och internationell press.

Enligt polisen påstår sig det romska paret vara föräldrar till totalt 14 barn, men de har uppgett olika många barn till olika myndigheter runtom i Grekland. I Norge har polisen tidigare bekräftat att man hittat 70 fall där romer har "lånat" andra romers nyfödda barn i syfte att registrera sig som föräldrar till dem och få bidrag. På detta vis har många romer som är födda i Skandinavien fått flera identiteter redan vid födseln.

– Det här kan användas för att få bidrag i olika system, sade avdelningschefen Magne Fladby på den norska regeringens departement för arbetsmarknadsfrågor och social välfärd till Aftenposten i samband med att uppgifterna publicerades.

Nyligen fick svensk polis hård kritik för att man försökt registrera romers barn i ett mer tillförlitligt register.

Uppdatering: Sent på fredagskvällen skrev även svensk media om försvinnandet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Många rapporter om valfusk

Valsedlar försvinner mystiskt. "Främst Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige som är drabbade."0 

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från EU

Google får betala halv miljard för "GDPR"

Att konsumenten godtar personuppgiftsbehandling räcker inte.. Godkännandet måste på varje punkt vara "aktivt" och "informerat", enligt nytt – dyrt – beslut.0 

Video: Här håller EU-Juncker hyllningstal till Marx

EU-kommissionens ordförande talade sig varm om kommunistiske ikonen.. Avtäckte även en staty av Karl Marx som lämnats som gåva av den kinesiska kommunistdiktaturen.0 

Sidor

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0 

Kultur

Snubbelstenar ska minna om rasism. Stockholm får sina första stenar.0 

Arkitekter får kalkonpris för skönmålad låda. "Rosthögen" i Malmö Sveriges fulaste byggnad.0