LAKHDAR BRAHIMI. CC-BY-SA 3.0/TheElders

Vilseledande om ”FN-bevis” för kemangrepp

Publicerad 1 september 2013 kl 13.23

Utrikes.FN har ”bevis” för att en ”kemisk substans” användes i Syrien, framhöll flera stora tidningar i veckan. Men det stämmer inte och FN dementerade påståendet redan samma dag som det gjordes.

Gilla artikeln på Facebook

”FN: Bevisen pekar mot kemvapen”, skrev SVT på sin hemsida i tisdags. Samma dag skrev DN att FN har ”hittat bevis för att kemiska vapen använts i landet”. Bakgrunden till rapporteringen var ett uttalande som FN:s och Arabförbundets sändebud i Syrien Lakhdar Brahimi gjorde i tisdags.

– Det verkar som om någon slags substans som dödade en massa människor har använts, sade Brahimi.

Han sade emellertid ingenting om några bevis under den 25 minuter långa presskonferensen i Genève. Att FN ”hittat bevis” var något som massmedia hittade på.

Redan när Brahimi gjorde uttalandet fanns det goda skäl att misstänka att det var frågan om ett oöverlagt påstående som inte hade stöd i fakta. Vid tidpunkten då det gjordes hade nämligen FN:s inspektörer i Syrien – vars uppdrag är att undersöka om kemiska vapen har använts – precis påbörjat sitt arbete och bara tillbringat några timmar i en av de förorter till Damaskus där angreppen påstås ha ägt rum. Det framstod som märkligt att FN skulle gå ut och meddela att kemiska vapen hade använts redan innan undersökningarna hade avslutats.

Att det fanns anledning att förhålla sig skeptisk till Brahimis uttalande fick den som tog del av Fria Tiders artikel om utspelet omedelbart klart för sig. Senare samma dag som uttalandet gjordes distanserade sig också en FN-talesman från Brahimis påstående och klargjorde att det inte hade stöd i några resultat från FN:s undersökningsteam i Syrien.

FN:s dementi har emellertid ännu inte letat sig in i de svenska tidningarnas spalter. ”FN har uppgett att man hittat bevis för att kemiska vapen använts”, skrev Aftonbladet så sent som igår.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Lägenhet i Malmö såldes för rekordpris

Priserna fortsätter att öka i Malmö.. Bostad såldes för första gången för över 86.000 kronor per kvadrat.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Mesigheten är svenskens största problem.0 

Mer från Utrikes

Gula västarna kan triggas efter Notre Dame-branden

Proteströrelsen fortsätter på lördag.. Nu varnar den franska underrättelsetjänsten för nya våldsamheter.0 Plus

Tysklands plan: Fängsla illegala invandrare och skicka hem dem

Inrikesministern vill se tuffare regler.. "Om någon ska utvisas ska vi placera honom i förvar, så att han inte försvinner under utvisningstiden."0 

"Landsförrädare!" – demonstration för Assange slogs ned av polis

Ilska mot president Moreno i Ecuador.. "Vi röstade på dig för att du skulle styra, inte för att du skulle sälja ut oss till USA."0 

Gråtande Greta fick stående EU-ovationer

16-åringen varnade för att världen "faller samman".. "Ni kan inte ignorera forskarna och miljontals skolstrejkande barns rätt till en framtid."0 

Sidor

Vetenskap

Europas megalitgravar var familjegravar. Släktskapsbanden kunde spåras längre än tio generationer.0 

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus