Valet i Nederländerna
Geert Wilders.

Den "patriotiska revolutionen": Geert Wilders kan vinna valet i Nederländerna

Publicerad 11 februari 2017 kl 11.46
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Frihetspartiet har ett stort försprång över de andra partierna inför årets parlaments­val i Nederländerna. Om trenden håller i sig kan Geert Wilders bli landets premiär­minister nästa månad.

Dela artikeln

Det är nyheten som få vänsterliberala medier vill rapportera om. Geert Wilders starkt invandrings­kritiska och nationalistiska frihetsparti (PVV) har sedan ett drygt år tillbaka stormat fram i opinions­mätningarna.

Och Wilders ledning håller i sig. I de tre senaste mätningarna från Peil, Ipsos och TNS Nipo förutspås att partiet får 32, 28 respektive 35 av parlamentets 150 mandat i valet i mars. I Nederländerna räknas nämligen opinions­mätningarna i mandat istället för procent och det är alltså 76 mandat som krävs för att bilda majoritet.

Liberal­konservativa VVD får i mätningarna nöja sig med en andraplats medan det en gång i tiden regerings­bärande Arbetarpartiet (PvdA) kollapsat till ett tio­mandatsparti. Endast en av femton nederländare betraktar sig idag som sosse.

Sedan extravalet 2012 har Nederländerna regerats av en bräcklig koalition mellan landets liberaler (VVD) och social­demokrater (PvdA) i ett desperat försök att hålla nationalisterna borta från regeringen. Valet då, för tre och ett halvt år sedan, utlöstes av att PVV dragit in sitt stöd till den tidigare höger­regeringen och på så sätt fällt den.

Försöken att frysa ute PVV har eldat på partiets framgångar. I valet 2012 fick Arbetarpartiet och VVD tillsammans med god marginal över 50 procent av rösterna. Det stödet har nu utraderats; färre än var fjärde nederländarna stöder idag något av de båda regerings­partierna.

Istället har väljarna flytt till partier som Grön vänster, pensionärspartiet 50 Plus och Wilders PVV. 50 Plus utmålas av nederländsk media som ett populistparti och kampanjledaren Henk Krol har sagt att man kan tänka sig samarbeta med Wilders. Tillsammans skulle de båda partierna få någonstans mellan 40 och 45 av de 76 mandat de behöver för egen majoritet räknat på senaste opinions­mätningarna.

Under veckan uttalade sig dessutom Nederländernas tidigare försvarsminister Hans Hillen från kristdemokratiska högerpartiet CDA. Han tar nu VVD i försvar och säger att det inte var deras fel att förra höger­regeringen föll 2012. Det är inte helt osannolikt att CDA kan tänka sig att regera tillsammans med PVV sedan de övergivits av sitt forna borgerliga samarbetsparti VVD.

För Arbetarpartiet i Nederländerna är det näst intill otänkbart att regera tillsammans med kristdemokrater. I landets parlament finns hela tre partier med tydlig kristen profil där CDA är det största och tidigare regeringsbärande. Om Wilders kommer lyckas bilda majoritets­regering tillsammans med CDA och 50 Plus återstår att se, men det kommer bli mycket svårt att frysa honom ute denna gång.

Wilders tycks förbereda sig på att ta över regerings­makten och det första han tänker göra när han tillträtt som ny regeringschef är att ta landet ut ur EU.

– Den Europeiska unionen är en politisk byråkratisk organisation som berövar oss vår identitet och vårt nationella självbestämmande, säger han enligt Daily Express.

– Så jag tänker göra mig av med EU och se till att vi blir en nationalstat igen.

Terrorhotet, det bräckliga europrojektet och det till synes okontrollerade inflödet av invandrare från tredje världen är några av de saker som oroar i Nederländerna. Det är frågor som Wilders parti lägger stort fokus på.

– Jag lägger inte ens skulden på folk som vill komma hit för att få ett bättre liv här, säger han.

– Jag lägger skulden på vår regering som låter det hända, som inte säger att "det räcker nu, du är ingen flykting!"

Han pratar även om att folket i Nederländerna själva måste bestämma över och försvara sitt lands gränser. Och det som nu håller på att hända i landet, där Wilders om en dryg månad kan komma att vinna valet, beskrivs som en "patriotisk revolution".

– Ett land utan gränser är som en person i ett hus utan dörr. Vem som helst kan komma in och du kan inte be någon gå därifrån. Så det är inte ett riktigt land, säger han.

– Människor vill ha sitt eget land, sina egna värderingar, sin egen valuta, sina egna gränser, det är något positivt.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest

Värsta man kan tycka – trots att det är sant. Slår frågan om "huruvida pedofili är skadligt" i färsk studie.0 

Ekonominyheter

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med Riksbanken

"Exceptionellt hög nivå.". Tros bero på förväntningar om sänkt styrränta och psykologiska orsaker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hysterisk konflikt om svenskfientlighet. Nu anklagar vänstern Ivar Arpi för att ha blivit nazist.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för forskning om nya platta skärmar. Svenska forskare först med ny teknologi.0 

Ungas krav på könsbyte går oftast över med åren. Upplevelsen av att vara "född i fel kön" oftast tillfällig.0 

Kultur

Trump lanserar eget Netflix. Tjänsten ska vara "familjevänlig".0 

Dolph Lundgren till svenskarna: "Vakna, vikingar!". Hollywoodstjärnan rasar mot låga straffen för våldtäktsmän.0