Militärkuppen i Turkiet
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

President Erdoğans utrensningar efter kuppförsöket – över 6.000 frihetsberövade

Publicerad 17 juli 2016 kl 15.45
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Den turkiska regeringen har igår och idag slagit ned hårt mot dem som kan misstänkas vara inblandade i kuppförsöket natten mellan fredagen och lördagen.

Dela artikeln

Tusentals människor har frihetsberövats och närmare 3.000 domare och åklagare har avskedats, skriver AP.

– Rensningsoperationen fortsätter. Omkring 6.000 frihetsberövanden har gjorts. Antalet kan komma att överstiga 6.000, sade justitieminister Bekir Bozdag i ett TV-sänt tal.

Dussintals jurister inom rättsväsendet anklagas för att vara motståndare till regeringen och riskerar därför åtal.

Kuppförsöket stoppades av polis och soldater lojala till president Recep Tayyip Erdoğan. Under lördagen gav sig tiotusentals turkar ut på gatorna för att fira segern mot kuppmakarna.

Ökad popularitet
Istället för att få Erdoğan störtad från makten tycks hans popularitet ha skjutit i höjden liksom hans makt över landet. På sätt och vis kommer kuppen som en välsignelse för en president som för bara ett år sedan kämpade med ett vikande stöd i opinionen.

Svidande förlust för turkiska islamister

Många oroas av att Erdoğans popularitet stiger då det kan leda till ytterligare inskränkningar av tryck- och yttrandefriheten i landet.

En av dem som oroas är Soner Cagaptay, chef för avdelningen för Turkietstudier på The Washinton Institute. Han säger till AP att den misslyckade kuppen kan göra presidenten till en "slags mytologisk gestalt".

– Det kommer göra det möjligt för Erdoğan att slå ned på flera friheter. Föreningsfriheten, mötesfriheten, yttrandefriheten och media på ett sätt vi inte sett förut och samtidigt ha ett starkt stöd från allmänheten i landet, säger han.

Fethullah Gülen
265 människor dödades i kuppförsöket medan 1.440 skadades. Oppositionsledaren Fethullah Gülen, som lever i exil i USA, har fått skulden för att ha initierat kuppförsöket. Själv förnekar han all inblandning i det.

Gülen flydde till USA 2013 och är en av de mest efterlysta i sitt hemland där han anklagas för att vara en terrorledare. Turkiet har krävt att USA utlämnar honom, men amerikanska myndigheter vägrar då de inte tror att oppositionsledaren är inblandad i terrorism.

Fethullah Gülen har tidigare gjort uttalanden som tolkats som att han, liksom Erdoğan, förordar islamism eller en icke-sekulär islamsk stat. Det gör att många ifrågasätter hans inblandning i kuppförsöket då militären historiskt slagit vakt om den sekulära stat som den turkiske landsfadern Mustafa Kemal Atatürk lade grunden för under första halvan av 1900-talet.

Efter försöket till militärkupp i Turkiet natten till igår har USA:s utrikesminister John Kerry lovat att se över möjligheterna att utlämna Fethullah Gülen. Först vill dock de amerikanska myndigheterna se "legitima bevis som klarar granskning", heter det.


Nyheter från förstasidan

Kvinnliga poliser läcker information till sexpartners i gängen

"Det är ett utbrett problem". Totalt har 514 anmälningar om misstänkta läckor gjorts sedan 2018.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Mer från Utrikes

Weinstein till sjukhus efter upprivna domen

Förlorade fyra tänder i fängelset.. Bara "ett vrak" kvar av tidigare Hollywood-mogulen.0 

Riksdagsledamot bakom skjutning i Finland

Avfyrade vapen under krogbråk.. Nu misstänks Timo Vornanen (Sannfinländarna) för skjutningen i centrala Helsingfors.0 

USA-sanktioner mot Israel skjuts upp

Bidenadministrationen drar tillbaka hotet.. Övervägde sensationella sanktioner mot delar av det allierade landets försvar.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0