Upploppen i Charlottesville

Charlottesville: En död när bilist mejade ner människor

Publicerad 12 augusti 2017 kl 19.18

Utrikes. Tusentals vita nationalister väntas till Charlottesville i USA på lördagen för att genomföra den största nationalistdemonstrationen i landet på årtionden. Nationalister och alternativhögern demonstrerar bland annat mot att historiska vita monument tas bort och ersätts av politiskt korrekta namn och statyer. Uppdatering: Polisen har upplöst demonstrationen, utlyst undantagstillstånd och slagsmål ska ha inträffat mellan demonstranter och extremvänstern/Black Lives Matter.

Dela artikeln

Under lördagen arrangeras manifestationen "Unite the Right" i amerikanska Charlottesville.

Så många som 6.000 demonstranter väntas till staden för att demonstrera för vitas rättigheter, för att ena högern och mot att radera historiska monument i staden.

Polisen förbereder sig på kravaller och har bland annat satt upp barrikader runt statyn av Robert E. Lee, generalen i sydstaternas armé som utsågs till konfederationens överbefälhavare 1861-1865.

Redan under fredagen kom ett smakprov på nationalisternas manifestation, då hundratals vita demonstranter marscherade vid University of Virginias campus. Gruppen samlades sedan runt en staty av Thomas Jefferson.

Fredagens fackeltåg leddes av Jason Kessler från America First. Det är också han som arrangerar "Unite the Right"-demonstrationen på lördagen.

Enligt Daily Mail ropade demonstranterna "Jews will not replace us". I själva verket ropade de "You will not replace us".

Men det uppstod kraftiga sammandrabbning mellan nationalisterna och vänstern, som filmen nedan visar.

Nationalisterna är upprörda över politikernas försök att utradera konfederationens historia i staden genom att ta bort historiska monument. I april röstade stadsrådet för att ta bort den episka Robert E. Lee-statyn i Charlottesville , men beslutet är fortfarande inte helt avgjort. Dessutom har två stadsparker som fått sina namn efter konfederationens generaler döpts om.

Enligt CNN väntas lördagens demonstration bli många gånger större än fredagens marsch vid universitetet, rentav den "största hat-demonstrationen av sitt slag under årtionden i USA". Tv-kanalen menar att det är en blandning av althögern, nationalister och KKK-medlemmar som demonstrerar.

Ungefär 1 000 poliser kommer finnas på plats och vid 16-tiden svensk tid flödar både nationella demonstranter och motståndare in i staden.

Uppdatering: Virginias guvernör Terry McAuliffe har nu deklarerat undantagstillstånd i Charlottesville. Slagsmål har brutit ut mellan demonstranter och motdemonstranter. Polisen ska ha använt tårgas och kallat folksamlingen för olaglig.

Dessutom har beväpnad militärpolis skickats in för att tömma och ta kontroll över området.

Enligt arrangören Jason Kessler ska polisen ha förklarat demonstrationen olaglig redan innan den ens hann starta. Han säger också att polisen använt tårgas mot nationalisterna på plats.

– Tack gode gud att vi hann genomföra gårdagens marsch när de förbjöd dagens demonstration, säger han i en film på Twitter.

Arrangörerna har uppmanat nationalisterna att lämna området fredligt.

"Min rekommendation: Skingra er. Lämna Charlottesvilles stadsgränser. Undantagstillstånd har utlysts", skriver Richard Spencer på Twitter.

Svensken Christoffer Dulny från Nordisk Alternativhöger har publicerat en film som förklarar att det egentligen var en fredlig demonstration men att polisen sedan själv skapade den våldsamma situationen genom att knuffa nationalisterna in i Antifas motdemonstration och startade ett "krig". Flera ska ha fått uppsöka vård på sjukhus.

I en film syns en bil köra rakt in i en folkmassa, som sägs vara "antirasister", sedan backar bilen tillbaka med en kraschad front. I en annan video syns blod från händelsen och flera är svårt skadade. En person uppges ha dött. Det är ännu oklart vem som körde bilen och varför.

Senare ska även en polishelikopter ha kraschat i området.

Texten uppdateras.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SVT ska inte få driva nättidning

Gratissajten SVT.se har stört Bonniers och andra. Nu föreslår utredaren Göran Hägglund att SVT inte ska få "bedriva en internettidning".0 

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.