Regeringskansliet/Pressbild

Ullenhag lovar invandrare statlig försörjning - livet ut

Publicerad 7 september 2012 kl 23.39

Du betalar.Regeringen garanterar försörjning för alla nya somaliska anhöriginvandrare. Den tidigare tidsbegränsningen på två år tas bort och ingen bortre tidsgräns har ännu satts.

Gilla artikeln på Facebook

De närmaste åren väntas 27 000 somaliska anhöriginvandrare komma till Sverige.

Hittills har Sveriges kommuner inte lyckas att få budgeten att gå ihop vad det gäller somalisk invandring, så idag gick regeringen ut och lovade den starkt bidragsberoende gruppen statlig försörjning även efter de två första åren i landet. Någon bortre tidsgräns för försörjningen har inte meddelats och senare under dagen lugnade regeringen invandringsförespråkare med att alla nyanlända garanteras stöd, inte bara anhöriginvandrare från Somalia.

Kommuner klarar inte trycket
Trycket på staten från kommunerna har varit hårt. I augusti rapporterade Fria Tider att tolv svenska kommuner gick ut i en artikel i Dagens Nyheter och krävde att staten måste kompensera kommuner som tar emot många anhöriginvandrare. Ett femtontal kommuner påpekade för regeringen att somalier kommer att generera stora bidragskostnader för kommunerna efter två år. Tidigare i veckan skickade integrationsminister Erik Ullenhag ut ett brev till 26 kommuner i vilket han lovar att invandrarna ska omfattas av jobb- och utvecklingsgarantin.

– Regeringen har lyssnat på oss. Det här är bättre än jag hade vågat hoppas på, säger Växjös moderata kommunalråd, Bo Frank, till Sveriges Television.

Anledningen till regeringens beslut är de vill kväsa debatten om invandrarnas bidragsberoende.

– Jag är lite bekymrad över en debatt där man förutsätter att människor ska fastna i ett bidragsberoende. Det får inte vara utgångspunkten för politiken, sade immigrationsminister Erik Ullenhag till Sveriges Television.

Miljardregn
I förra veckan blev det klart att regeringen på integrationsminister Erik Ullenhag och statsminister Fredrik Reinfeldts initiativ skulle öronmärka 1,3 miljarder kronor för bidrag till somalier under kommande år. Ett beslut som inte var tillfredsställande för kommunerna.

– Man är på rätt väg när man ger bidraget, uttryckte miljöpartisten Nils Gossas, kommunalråd och ordförande i integrationsutskottet, till DT som Fria Tider citerade.

Det var efter ett beslut i Migrationsöverdomstolen i januari i år om om att dna-identifiering ska tillåtas för anhöriginvandrare som Sveriges gränser öppnades på vid gavel för hundratusentals somalier. Tiotusentals beräknas komma redan i år och statistiken visar att i stort sett att hamna i ett livslångt bidragsberoende när de väl tagit sig till Sverige.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ungerska ministerns öppna brev till Annika Strandhäll (S): "Jag är chockad" över ditt beteende

Konflikten trappas upp. Familjeminister Katalin Novák: "Jag insisterar på att du ber om ursäkt för vad du har sagt."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus