Januariblåsningen
Skyller också ifrån sig.

Björklund: Det var M och KD som sänkte Alliansen – inte vi

Publicerad 24 januari 2019 kl 09.12

Inrikes. Likt Annie Lööf försöker nu Jan Björklund lägga över skulden för Alliansens död på Alliansen. Det var i grunden Moderaternas "närmande" till SD som orsakade uppgörelsen med Socialdemokraterna, säger han i P1-morgon.

Gilla artikeln på Facebook

Både Liberalerna och Centerpartiet dalar i opinionsmätningar.

För att motverka detta tycks partierna ha kommit på en ny strategi: lägga skulden för Alliansens död på Moderaterna och Kristdemokraterna.

I tisdags förklarade Centerledaren Annie Lööf att sprickan egentligen började januari 2017, när M.s dåvarande ledare Anna Kinberg Batra öppnade för samtal med Sverigedemokraterna.

– Vi kände oss oerhört besvikna några veckor efter valdagen då M och KD bröt sina vallöften och gick fram på egen hand, för att i en skarp statsministeromröstning vilja tillträda med aktivt stöd av SD, sade Annie Lööf till DN.

Nu gör L-ledaren Jan Björklund ett liknande uttalande.

Till P1-morgon säger han idag att han var besviken på Moderaterna redan då för två år sedan. Det var då allt började, hävdar han.

– Hon uttryckte det som att man skulle samtala med SD i utskotten, och med det menade hon ju egentligen att man skulle förhandla. Där insåg väl många av oss, och jag också, att det här blir otroligt besvärligt. För min del är det inte tänkbart att vi skulle börja basera en borgerlig regering på samarbete med SD, ett parti som är grundat i den svenska nynazismen, säger Jan Björklund i P1-morgon.

Enligt Björklund är Moderaternas "närmande" till Sverigedemokraterna själva grunden för uppgörelsen med Socialdemokraterna.

Björklunds besvikelse ska sedan ha nått sin "kulmen" under den nu avslutade regeringsuppgörelsen, eftersom M och KD ville ta makten med indirekt stöd av SD. L ville däremot att Alliansen skulle ingå en blocköverskridande uppgörelse, men det ville inte M, enligt Björklund.

Samtidigt vill Jan Björklund trots allt försöka få fram en Alliansseger i nästa riksdagsval 2022. Men det beror på hur M och KD förhåller sig till SD. Själv tänker han inte förklara Alliansen som död, säger han.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus