Januariblåsningen
Skyller också ifrån sig.

Björklund: Det var M och KD som sänkte Alliansen – inte vi

Publicerad 24 januari 2019 kl 09.12

Inrikes. Likt Annie Lööf försöker nu Jan Björklund lägga över skulden för Alliansens död på Alliansen. Det var i grunden Moderaternas "närmande" till SD som orsakade uppgörelsen med Socialdemokraterna, säger han i P1-morgon.

Gilla artikeln på Facebook

Både Liberalerna och Centerpartiet dalar i opinionsmätningar.

För att motverka detta tycks partierna ha kommit på en ny strategi: lägga skulden för Alliansens död på Moderaterna och Kristdemokraterna.

I tisdags förklarade Centerledaren Annie Lööf att sprickan egentligen började januari 2017, när M.s dåvarande ledare Anna Kinberg Batra öppnade för samtal med Sverigedemokraterna.

– Vi kände oss oerhört besvikna några veckor efter valdagen då M och KD bröt sina vallöften och gick fram på egen hand, för att i en skarp statsministeromröstning vilja tillträda med aktivt stöd av SD, sade Annie Lööf till DN.

Nu gör L-ledaren Jan Björklund ett liknande uttalande.

Till P1-morgon säger han idag att han var besviken på Moderaterna redan då för två år sedan. Det var då allt började, hävdar han.

– Hon uttryckte det som att man skulle samtala med SD i utskotten, och med det menade hon ju egentligen att man skulle förhandla. Där insåg väl många av oss, och jag också, att det här blir otroligt besvärligt. För min del är det inte tänkbart att vi skulle börja basera en borgerlig regering på samarbete med SD, ett parti som är grundat i den svenska nynazismen, säger Jan Björklund i P1-morgon.

Enligt Björklund är Moderaternas "närmande" till Sverigedemokraterna själva grunden för uppgörelsen med Socialdemokraterna.

Björklunds besvikelse ska sedan ha nått sin "kulmen" under den nu avslutade regeringsuppgörelsen, eftersom M och KD ville ta makten med indirekt stöd av SD. L ville däremot att Alliansen skulle ingå en blocköverskridande uppgörelse, men det ville inte M, enligt Björklund.

Samtidigt vill Jan Björklund trots allt försöka få fram en Alliansseger i nästa riksdagsval 2022. Men det beror på hur M och KD förhåller sig till SD. Själv tänker han inte förklara Alliansen som död, säger han.


Nyheter från förstasidan

50 personer i slagsmål i Upplands Väsby – polisen utsattes för stenkastning

Stöket fortsatte från eftermiddag till kväll. Personer misshandlades med tillhyggen och på kvällens greps flera förövare för våldsamt upplopp.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Mer från Inrikes

Elin Krantz mördare vill åka hem – känner sig "kränkt" i Sverige

Regeringen har avslagit begäran.. Men den brutale mördaren har ändå snart avtjänat två tredjedelar av sitt straff. 0 

Kristersson efter ungerska kritiken: Sparka Orban ur EPP

Moderatledaren anklagar systerpartiet för rasism.. "Det finns en antisemitisk underton och ett språkbruk som är helt oacceptabelt."0 

Äldre par bestulna på tusentals kronor: "Talade inte svenska"

Fräck stöld i Kristinehamn på fredagen.. Främmande personer såg att det äldre paret tog ut pengar, och följde efter dem.0 

Sidor

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus