Bo Rothstein är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Bo Rothstein: De borde kalla det för "kritiska judestudier" istället

Publicerad 7 november 2018 kl 15.55

Inrikes. Bo Rothstein, professor i statsvetenskap, har hamnat i bråk med vänstern efter att ha kritiserat ett nätverk vid Göteborgs universitet som ägnar sig åt "kritiska vithetstudier".

Gilla artikeln på Facebook

Konflikten inleddes för ett par veckor sedan när Bo Rothstein skrev en debattartikel i Göteborgs-Posten om det nya nätverk av forskare inom den humanistiska fakulteten som kallar sig "VitKrit".

Rothstein skrev bland annat att "kritiska vithetsstudier" är "en idé som man importerat från USA" och att det rörde sig om "kränkthetsstudier".

Han konstaterade också att det, åtminstone inom akademin, inte är "vithet" utan snarare "judiskhet" som ger mest utdelning när det gäller ”makt och privilegier”.

"Som många studier visat är, inte minst vid spetsuniversiteten i USA, judar statistiskt sett väldigt överrepresenterade. Eftersom jag själv tillhör denna minoritet kan jag gå i god för hur ofta det är man stöter på personer från denna lilla minoritet på olika maktpositioner inom akademin", skrev Bo Rothstein.

Han nämnde bland annat att den judiska befolkningsgruppen, trots att de endast utgör knappt 3 procent av befolkningen i USA, står för 20 procent av professorerna vid de ledande universiteten.

"VitKrit-nätverket borde således byta fokus. Istället för VitKrit kunde man förslagsvis kalla sig nätverket för 'kritiska judestudier' (JudKrit)", skrev Rothstein.

Professorn har fått motta hård kritik för debattartikeln, både från vänsterakademikerna själva och från Hynek Pallas – en manlig feminist på Dagens Nyheter som tidigare är dömd för kvinnomisshandel.

Elva vänsterakademiker aktiva i VitKrit skriver att Bo Rothstein "smutskastar" dem utan grund.

I ett svar på kritiken i Göteborgs-Posten idag konstaterar Rothstein bland annat att Hynek Pallas "har uppenbart svårt med innantilläsningen".

"En av de grundläggande idéer med ett universitet är att det skall vara en verksamhet där det är vad man gör, inte vem man är (dvs vilken etnisk, religiös, politisk, sexuell, yrkesmässig, etcetera grupp man tillhör) som skall räknas. Ett universitet som bryter mot denna grundregel, och det verkar Göteborgs universitet nu göra med sitt stöd till VitKrit-nätverket, har gått ordentligt på grund. Forskarna som stöder sådan verksamhet kan inte ses som något annat än det förlista skeppets vrakplundrare", skriver Bo Rothstein.


Nyheter från förstasidan

Populismen nu lika stor som socialdemokratin i Europa

"Det är ett historiskt skifte vi ser." Socialliberala tankesmedjan Timbros nya index nattsvart läsning för både liberaler och sossar.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus