Genus och HBTQ i försvaret
Försvarsmaktens ledning, med ÖB Sverker Göranson i spetsen, dansar i förra sommarens Prideparad i Stockholm.

Försvarsmaktens mål: Genusinstruktör på varje enhet

Publicerad 11 februari 2015 kl 18.55

Inrikes. Så sent som för ett par veckor sedan flaggade ÖB för att försvaret behöver ett akut tillskott på fyra miljarder extra per år för att klara sina grundläggande funktioner. Samtidigt storsatsar Försvarsmaktens vänsterliberala högkvarter på nya genusutbildningar för sina anställda.

Gilla artikeln på Facebook

Nordic Center for Gender in Military Operations (NCGM) har på uppdrag av högkvarteret genomfört en nationell kurs för så kallade "genderrådgivare". Deltagarna har varit personal från regementen och flottiljer i hela Sverige.

Kursen uppges vara "prioriterad" av av Försvarsmaktens ledning och målet är att de utbildade genusinstruktörerna ska finnas överallt i organisationen.

– Kursen består till stor del av workshops och seminarier. Målet är att det ska finnas en [genderrådgivare] på varje förband som avsätter 10-20% av sin arbetstid till detta, senast 2016, säger kurschefen Major Ola Nilsson enligt Försvarsmaktens hemsida.

Genusperspektivet är redan en viktig del av vardagen vid svenska internationella operationer, till exempel i Afghanistan. Det som kursen lägger fokus på är att genusperspektivet nu även måste förstärkas tydligare nationellt.

– Genderfrågor ska finnas med redan i planeringsskedet, till exempel vid planering av utbildningar och operationer, säger kapten Anna Björsson, insatschefens stöd i genderfrågor.


Nyheter från förstasidan

Kasselstrand till vänstern: "Ingen är så hjärntvättad som ni – ni är Soros lakejer"

AFS-ledaren skrädde inte orden när Malmövänstern försökte skräna sönder hans tal. "Vi lever just nu i en brytningstid där det gamla unkna etablissemanget och deras bandhundar kastas på historiens soptipp i land efter land."0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus