Åsiktsregistret
Thomas Mattssons uthängningar av privatpersoner som kritiserat invandringspolitiken kan bli föremål för domstolar i såväl Sverige som USA.

FBI kommenterar inte Expressens dataintrång

Publicerad 22 april 2014 kl 16.05

Politik. I samarbete med vänsterextrema Researchgruppen lyckades Expressen knäcka identiteten på tusentals privatpersoner som kommenterat anonymt på nätet med tjänsten Disqus. Intrånget kan komma att leda till åtal i USA – men amerikansk polis vill inte uttala sig om fallet.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i december som den Bonnierägda kvällstidningens chefredaktör Thomas Mattsson hängde ut en rad privatpersoner som anonymt kritiserat regeringens invandringspolitik och olika makthavare via Disqus. Personuppgifterna hade Matsson köpt av det kriminella vänsternätverket Researchgruppen, som lyckats ta reda på användarnas e-postadresser och på så sätt knäckt identiteten på drygt 6.000 svenska användare.

Enligt Disqus innebar tillvägagångssättet ett grovt brott mot användarvillkoren, och företaget har varit i kontakt med såväl svensk som amerikansk polis för att få till en förundersökning mot Bonnier.

Den USA-baserade akademiska nyhetssajten SPNW har utan framgång försökt ta reda på huruvida den federala polismyndigheten FBI har tagit sig an fallet. Joshua Eaton, talesman för den federala åklagarmyndigheten, vill inte kommentera ärendet.

William Tafoya, som är professor i nationell säkerhet vid University of New Haven och före detta specialagent vid FBI, säger till SPNW att Expressens och Researchgruppens agerande förmodligen innebar ett brott mot amerikansk lag. Han klassificerar dataintrånget som ett så kallat "svart hatt"-intrång.

"De svarta hattarna har som motiv att tjäna pengar, hämnas eller att ta lagen i egna händer. Anonymous och Lulzsec hamnar i den kategorin. De flesta sitter i fängelse", skriver Tafoya, som är känd för att ha bidragit till att terroristen Ted Kaczynski, den så kallade Una-bombaren, kunde gripas i mitten av 1990-talet.

Med hjälp av Avpixlat och Exponerat lyckades Fria Tider i slutet av mars samla in över 500.000 kronor som ska gå till att åtala Thomas Mattsson för förtal på grund av uthängningarna i december. JK har sedan tidigare inlett en förundersökning mot Mattsson som rör brott mot källskyddet i samband med samma händelse.


Nyheter från förstasidan

"Otroligt": Polen kräver svar av Sverige – om kommunistdomaren

Sveriges ambassadör kallades till polska UD. Ministern: "Det saknar motstycke att man vägrar lämna ut en stalinistisk brottsling."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus