Åsiktsregistret
Joel Penner/CC-BY

Sålde kreditupplysningar till AFA: Nu riskerar Bisnode tillsynsärende hos Datainspektionen

Publicerad 27 januari 2014 kl 15.04

Inrikes.Vänsterextremister i Researchgruppen har tagit kredit­upplysningar på 400 privatpersoner som kommenterat på nätet. Nu överväger Datainspektionen att öppna ett tillsynsärende mot Bisnode Kredit AB, som försåg AFA-veteranerna med materialet.

Gilla artikeln på Facebook

Ett mycket stort antal privatpersoner som har åsikts­registrerats av det vänsterextrema nätverket Researchgruppen fick förra veckan brev från kreditupplysningsföretaget Bisnode Kredit AB, som ingår i Bonnierkoncernen och som är Sveriges största leverantör av kreditupplysningar. Bolaget samarbetar sedan tidigare med vänsterextrema Expo, som har starka kopplingar till Robert Aschberg och Researchgruppen.

Av breven till privatpersonerna framgår att kreditupplysningar – som innehåller uppgifter om bland annat inkomst, skulder och betalningsanmärknnigar – har beställts av Seppuku Media Ekonomisk Förening den 14 januari i år. Seppuku Media är den juridiska person som Researchgruppen använder i sin verksamhet.

Föreningens styrelse består av Martin Fredriksson, Mathias Wåg och Ayman Osman. Såväl Fredriksson som Wåg har ett förflutet inom det vänsterextrema nätverket AFA – en organisation som Researchgruppen enligt Wågs egna uppgifter utbyter information med.

Enligt Researchgruppen har man hämtat ut kreditupplysningar på 400 personer.

”400 avpixlare har fått omfrågekopia då vi tagit fram deras inkomstuppgifter. Anledningen är att vi vill göra en statistisk sammanställning.”

”Statistiken kommer att användas i kommande artiklar, utbildningar och föreläsningar. Uppgifterna kommer att anonymiseras.”

Så skrev Researchgruppen i två twittermeddelanden i torsdags, som gruppen valde att radera bara några timmar efter att de skickades.

Termen ”avpixlare” syftar på personer som förekommer i Researchgruppens åsiktsregister med drygt 6 200 Disqusanvändare som skrivit kommentarer på bland annat Avpixlat, Fria Tider och Exponerat.

Samtliga tongivande medlemmar inom Researchgruppen – Fredriksson, Wåg, Osman samt journaliststudenten Carl Tullgren – är dömda för brott. En genomgång av kvartettens belastningsregister visar att det finns lagakraftvunna domar som gäller narkotikaförsäljning, flera fall av misshandel med olika slags tillhyggen, stöld, försök till stöld, försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel, olaga intrång, olovligt innehav av farligt föremål, försök till våld mot tjänsteman och bedrägligt beteende.

Researchgruppen beskriver sig själva som en svensk motsvarighet till den östtyska säkerhetstjänsten Stasi och har förklarat att man ägnar sig åt "övervakning av oliktänkande".

Researchgruppens kriminalitet, omfattande åsiktsregistrering och informationsutbyte med AFA har fått många som kartlagts av gruppen att oroa sig för att de kan komma att utsättas för våld. På Datainspektionen, som utövar tillsyn över kreditupplysningsbranschen, har man mottagit ett stort antal anmälningar.

– Det har kommit in klagomål. Vi konstaterar att det finns många upprörda som menar att det har hämtats in kreditupplysningar utan legitimt behov. Vi funderar just nu på hur vi som tillsynsmyndighet ska agera, säger Hans Kärnlöf, som är jurist och avdelningsdirektör vid Datainspektionen.

Kärnlöf förklarar att ett eventuellt tillsynsärende kommer att gälla Bisnode Kredit AB, eftersom det bara är kreditupplysningsföretagen, och inte deras kunder, som står under Datainspektionens tillsyn. Den som vill få Researchgruppens agerande granskat bör istället göra en polisanmälan.

– Det är en straffrättslig fråga och då får man vända sig till polisen.

Även Fria Tiders chefredaktör Widar Nord uppmanar de drabbade att vända sig till polisen.

– När ett ledande svenskt mediehus använder kriminella personer för att kartlägga och försöka skrämma våra läsare så har man verkligen passerat en gräns. Det är helt vanliga privatpersoner som kartläggs och det är viktigt att alla som är drabbade anmäler detta.

Widar Nord understryker att alla som har drabbats måste höra av sig till polisen och själva skicka in kopior på eventuella dokument till dem.

– I Sverige ska man kunna få skadestånd när man blir utsatt för brott. Om det rör sig om 400 personer som har rätt till kränkningsersättning så blir det en dyr historia för antingen Bisnode eller Researchgruppens frontman, så det är verkligen angeläget att alla anmäler den här saken till polisen, sammanfattar Widar Nord.

På Datainspektionen säger Hans Kärnlöf att han inte kan uttala sig om Researchgruppens beställning av kreditupplysningar står i strid med kreditupplysningslagens bestämmelser, eftersom Datainspektionen ännu inte har hunnit bilda sig en uppfattning om vad som hänt. De som har vänt sig till Datainspektionen med klagomål har inte heller bifogat någon dokumentation som visar att kreditupplysningar har beställts.

– Just nu är det bara uppgifter som förekommer på nätet. Det är ingen som har skickat in någon egen kreditupplysningskopia. Om det har skickats ut sådana är det intressant, eftersom det tyder på att det i så fall skulle ha varit en vanlig kreditupplysning som har gått iväg. Men det är ingen som har skickat in något sådant ännu. Det vore relevant för utredningen att få in sådana kopior, säger han.

Enligt kreditupplysningslagen är det förbjudet att inhämta kreditupplysningar om personer som inte är näringsidkare, om man inte har ett legitimt skäl för att göra det. Som legitimt skäl räknas bara att man har behov av att få reda på en persons kreditvärdighet av affärsmässiga orsaker. Att beställa kreditupplysningar för att ta fram statistik till artiklar och föreläsningar – vilket Researchgruppen uppger sig ha gjort – är straffbart.

Straff kan också komma ifråga för ansvariga personer hos Bisnode om det skulle visa sig att bolaget inte har godtagbara rutiner för att hindra att kreditupplysningar hämtas ut utan legitima skäl. Hur det kommer sig att Seppuku Media, som överhuvudtaget inte ägnar sig åt kreditgivning, har godkänts som kund av Bisnode är oklart.

Fria Tider har utan framgång sökt Bisnodes pressansvariga Elin Ljung och Björn-Erik Karlsson både i fredags och under måndagen.

Uppdatering: Exponerat.info har gjort en utförlig artikel med fakta om Bisnode/Researchgruppen, där en lathund för att göra en anmälan finns.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

IMF: Rysk ekonomi går bäst i hela den civiliserade världen

Trots kriget och sanktionerna.. Slår alla avancerade ekonomier i tillväxt, enligt prognos.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.