Militärkuppen i Turkiet
Folkmassor som ropar "Allahu akbahr" ska ha drivit bort kuppmakarna från flera viktiga platser.

"Misslyckad" statskupp i Turkiet: Parlamentet och polisen attackeras av militär – 17 poliser döda – Erdoğan "i säkerhet"

Detta har hänt:

  • 22.30: Stridsvagnar på Istanbuls flygplats och utegångsförbud i huvudstaden Ankara
  • 23.05: Kuppmakarna tar över statliga nyhetskanalen TRT: Annonserar att de tagit över styret i landet
  • 23.30: Erdoğan håller tv-tal via Skype: Uppges vara i frihet och kvar i Turkiet
  • 23.50: John Kerry och Sergej Lavrov håller gemensam presskonferens: Uppmanar parterna följa grundlagen och undvika blodspillan
  • 00.50: Den turkiska parlamentsbyggnaden beskjuts av stridsvagnseld
  • 01.02: Polisens högkvarter attackeras från helikopter
  • 01.04: Minst 17 poliser döda i attacken enligt Hürriyet
  • 01.10: AP rapporterar att samma helikopter har skjutits ned av turkiskt stridsflyg
  • 01.24: Aftonbladets reporter på plats säger att han sett flera polishelikoptrar i luften och att regeringen nu verkar ha återtagit "kontroll över luftrummet"
  • 01.38: Militärer jagas iväg från flera platser av demonstranter som stöder Erdogan
  • 01.40: AP publicerar bilder där poliser griper kuppmakare ur militären – "kuppen kan ha slagits tillbaka"
  • 01.45: Reuters uppger att militärfordon tas över av Erdoğan-anhängare
Publicerad 15 juli 2016 kl 22.50

Utrikes. En grupp inom den turkiska militären har försökt genomföra en militärkupp i landet. Det rapporterar bland annat Reuters. Landets president Recep Tayyip Erdoğan befann sig vid 23.30-tiden fortfarande i frihet och talade då till nationen genom ett videosamtal på Skype. En helikopterattack ska ha dödat 17 poliser efter midnatt, enligt Hürriyet. Vid 01.45 rapporterade flera medier att demonstranter och delar av militären har pressat tillbaka kuppmakarna.

Dela artikeln

TV-bilder visade under kvällen hur soldater och militärfordon spärrat av en av broarna över Bosporen i Istanbul. Stridsvagnar har dessutom placerats på Istanbuls flygplats medan stridsplan och helikoptrar flyger över huvud­staden Ankara. Skottlossning har också hörts rapporterar en Reutersjournalist.

Bilder som sprids i sociala medier uppges visa hur flera turkiska poliser gripits av soldater. Utegångsförbud har införts i huvudstaden och borgmästaren uppmanar folk att inte trotsa militärernas order.

Poliser har extrainkallats med anledning av kuppen och den turkiska regeringen bekräftade under kvällen att ett kuppförsök förelåg.

– Några människor har utfört olagliga handlingar utanför befälsordningen, kommenterade premiärminister Binali Yildirim.

Han hävdade dock att regeringen fortsatt har kontroll över landet.

– Den folkvalda regeringen har fortfarande kontrollen. Den här regeringen kommer endast avgå när folket vill det, sade Yildrim.

 

Talesmän för kuppmakarna hävdar istället att de tagit över kontrollen, rapporterar The Guardian. Enligt ett uttalande har man "tagit makten för att skydda den demokratiska ordningen och för att upprätthålla mänskliga rättigheter".

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan påstods till en början befinna sig i utlandet på semester och är enligt amerikanska CNN "i säkerhet". Erdoğan uppges fördöma kuppförsöket som "en attack på demokratin".

Vid halv elva-tiden hade Erdoğan fortfarande inte synts till på TV, skriver Reuters. Istället sändes TV-bilder av kuppmakarna själva, som vid elvatiden rapporterades ha tagit över den statliga tv-kanalen TRT. TV-kanalen annonserade under kvällen att Turkiet styrs av ett ”fredsråd” och att den nya övergångsregeringen kommer respektera landets nuvarande internationella förpliktelser, rapporterar RT.

TV-kanalen rapporterade strax före midnatt svensk tid att Erdoğan för första gången dykt upp i offentligheten, enligt uppgift via Skype från sin semester i den turkiska turistorten Bodrum. RT skriver att Erdoğan uppmanat människor att ge sig ut på gatorna i protest mot kuppmakarna och han beskyllde landets ”parallellsamhälle” för att ha gjort kuppen möjlig.

– Vi kommer att övervinna det här, sade Erdoğan via Skype.

Erdoğan återkom senare med en mer ordnad presskonferens där han sade att regeringen kommer att slå tillbaka militärkuppen. Han upprepade också sin uppmaning till allmänheten att möta kuppmakarna med demonstrationer.

Vid 00.50 rapporterade Reuters att det turkiska parlamentet utsatts för beskjutning av stridsvagnseld. Strax före ett svensk tid rapporterade den turkiska dagstidningen Hürriyet att polisens högkvarter nu attackeras från luften med helikopter och stridsflyg.

Vid 01.04 hade minst 17 poliser dött i attackerna, enligt Hurriyet.

Samma helikopter ska ha skjutits ned av turkiskt militärflyg, enligt AP som citerar turkisk regeringsmedia.

Aftonbladets reporter på plats, Tomas Thoren, sade vid 01.24 att kuppförsöket "inte ser ut att lyckas" och att han sett flera polishelikoptrar i luften. Det kan enligt honom betyda att regeringen nu verkar ha återtagit "kontroll över luftrummet". Ett större antal poliser än militärer ska också ha setts på gatorna under de senare timmarna av kuppförsöket, vilket tyder på att regeringen håller på att återfå kontrollen. Han sade också att folkmassor som är lojala med regeringen och som ropar "Allahu akbahr!" har börjat dyka upp i närheten.

Det kommer även rapporter inifrån Turkiet om att delar av internettrafiken blockerats. Bland annat kan turkarna inte komma åt Facebook, Twitter och Youtube. Det kan bero på att kuppmakarna vill försvåra för invånarna att ta del av information från omvärlden om vad som händer i landet.

Strax före midnatt svensk tid dök USA:s utrikesminister John Kerry upp sida vid sida med sin ryske kollega Sergej Lavrov under en gemensam presskonferens från stormakternas pågående möte i Moskva. Lavrov uppmanade parterna att lösa konflikten inom ramarna för den turkiska konstitutionen och uppmanade dem att undvika blodspillan, rapporterar Daily Mail.

Turkiet är ett Natoland och en för USA viktig allierad i Mellanöstern. Framför allt i kriget mot den syriska regeringen men även i kampen mot islamistiska terrorgrupper i regionen.

Militärkupper är inte särskilt ovanliga i Turkiet. Under andra halvan av 1900-talet inträffade inte mindre än fem kupper eller kuppliknande situationer i landet.

Senast militären lade sig i det politisk styret var 1997 då militären ansåg att den dåvarande regeringen förde landet i en allt för islamistisk riktning. Den militära interventionen ledde till att regeringspartiet Refah Partisi (Välfärdspartiet) förbjöds och att ett stort antal religiösa skolor och sekter stängdes.

Nu liksom då styrs Turkiet av en regering med islamistiska ambitioner. Det tidigare maktpartiet AKP, som fortfarande är i regeringsställning, har på senare år tappat folkligt stöd, kanske inte minst på grund av att islamism fått en dålig klang i och med Islamiska statens framväxt i grannländerna Syrien och Irak.

Svidande förlust för turkiska islamister


Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åtal: Sköt med k-pist mot poliser

Efter dramat under polisjakten. Mordförsök på fyra poliser, enligt åklagaren.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.