En obekväm vice statsminister i SVT Aktuellt gick runt frågan om slopad värnskatt när hon skulle försöka försvara den högerpolitik som regeringen nu tvingas genomföra.

Åkessons listiga anfall mot Lövin: "Varför ska de allra rikaste ha mindre skatt?"

Publicerad 21 januari 2019 kl 22.01

Utrikes. Sverigedemokraterna försöker nu ta Socialdemokraternas väljare genom att ifrågasätta regeringens kraftiga högersväng. Det visade sig i kvällens Aktuellt.

Gilla artikeln på Facebook

SD-ledaren Jimmie Åkesson satte vice statsminister Isabella Lövin (MP) på pottan under en debatt i måndagens SVT Aktuellt.

Den nya regeringen, även kallad Löfven II, planerar nu att ta bort den så kallade värnskatten, alltså statlig inkomstskatt för höginkomsttagare.

Detta är ett resultat av regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L. Det innebär också att S och MP går emot sin egen politik.

Detta tog Åkesson vara på när han debatterade med Isabella Lövin på måndagskvällen.

– Jag ska agera offensiv, aktiv opposition mot den här regeringen. Genom att visa på orimligheten i deras förslag, som att prioritera skattesänkningar för de allra rikaste, sade han.

Att göra skattesänkningar för mindre välbärgade människor skulle vara bra och leda till mer konsumtion, fortsatte Åkesson, men att sänka den för de allra rikaste leder till fel utveckling i samhället.

Han påpekade också att det är raka motsatsen till vad Socialdemokraterna och Miljöpartiet rev i valrörelsen. Han menade att frågan var en "bärande tes" för båda dessa partier i valet.

Men Lövin kunde inte riktigt svara på kritiken. Hon gick runt frågan, och börja dilla om att Sverige äntligen fått en regering.

Hon var tydligt obekväm med att försvara högerpolitiken som hennes regering nu tvingas driva.

– Det är äntligen så att vi har en regering. Det har ju tagit historiskt lång tid. Jag tror de allra flesta svenska tycker det är skönt att slippa extraval, sade hon men avbröts av programledaren som ville ha ett konkret svar på frågan varför det är bra att ta bort värnskatten.

Lövin svarade att det handlar om en "kompromiss" och påstod sedan att även Sverigedemokraterna, i sin skuggbudget, velat ta bort värnskatten. Detta förnekades dock helt av Åkesson.

Isabella Lövin förde sedan in samtalet på en "grön skatteväxling" och sade att flygskatten ska vara kvar. Enligt henne står Sverige nämligen inför "en historisk stor utmaning i klimatfrågan".


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus