Statsminister Stefan Löfven (S).

Löfvens lösning på partikrisen: Ska sluta prata invandring

Publicerad 1 juni 2018 kl 13.25

Inrikes. Statsminister Stefan Löfven har hittat en lösning på Socialdemokraternas kris: Sluta prata om invandring.

Gilla artikeln på Facebook

Socialdemokraterna rasar till historiskt låga siffror samtidigt som Sverigedemokraterna blir allt starkare i opinionsmätningar.

Nu tror sig Stefan Löfven ha hittat en lösning: man ska skifta debatten från invandring till välfärd, eftersom den förra frågan gynnar SD.

– Vi har redan hanterat migrationsfrågan och vi har presenterat vilken migrationspolitik vi vill ha långsiktigt. Nu gäller det att få debatten att handla om något annat än migration, säger han till GP.

Problemet att skifta från migration till välfärd, är dock den starka kopplingen mellan frågorna.

Under torsdagen presenterade Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, som självständigt verkar under Finansdepartementet, en rapport om "flyktinginvandringens" kostnader för Sverige.

Den visar att nettokostnaden för en genomsnittlig flykting under hela sin livstid i Sverige uppgår till 74.000 kronor per år. Totalt för alla invandrare blir det en ofantligt stor summa, som hade kunnat läggas på välfärden. Rapporten, som undersöker perioden 1983- 2015, har enligt SVT Nyheter, gjort "en beräkning av flyktingars och flyktinganhörigas bidrag till den offentliga sektorns finanser under sin livstid i Sverige".

"Osäkerheten i beräkningarna är stor, men indikerar att nettoomfördelningen via de offentliga finanserna till en genomsnittlig flykting under hela dennas livstid i Sverige uppgår till i genomsnitt 74 000 kronor per år", står det i rapporten, där det vidare påpekas:

"Vid utgången av 2017 beräknas antalet människor i Sverige som invandrat som flyktingar eller anhöriga till flyktingar vara 830 000, vilket motsvarar drygt 8 procent av landets totalbefolkning. Av dessa är 17 procent från Syrien, 13 från Irak, 11 från forna Jugoslavien, 7 från Somalia och 6 från Iran."

– Det är inte lite pengar. Det är signifikanta pengar. Om de inte använts till alla flyktingar hade det kunnat läggas på annat, sade forskaren Joakim Ruist, som skrivit rapporten, i gårdagens SVT Aktuellt.


Nyheter från förstasidan

Kasselstrand till vänstern: "Ingen är så hjärntvättad som ni – ni är Soros lakejer"

AFS-ledaren skrädde inte orden när Malmövänstern försökte skräna sönder hans tal. "Vi lever just nu i en brytningstid där det gamla unkna etablissemanget och deras bandhundar kastas på historiens soptipp i land efter land."0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus