Statsminister Stefan Löfven (S).

Löfvens lösning på partikrisen: Ska sluta prata invandring

Publicerad 1 juni 2018 kl 13.25

Inrikes. Statsminister Stefan Löfven har hittat en lösning på Socialdemokraternas kris: Sluta prata om invandring.

Gilla artikeln på Facebook

Socialdemokraterna rasar till historiskt låga siffror samtidigt som Sverigedemokraterna blir allt starkare i opinionsmätningar.

Nu tror sig Stefan Löfven ha hittat en lösning: man ska skifta debatten från invandring till välfärd, eftersom den förra frågan gynnar SD.

– Vi har redan hanterat migrationsfrågan och vi har presenterat vilken migrationspolitik vi vill ha långsiktigt. Nu gäller det att få debatten att handla om något annat än migration, säger han till GP.

Problemet att skifta från migration till välfärd, är dock den starka kopplingen mellan frågorna.

Under torsdagen presenterade Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, som självständigt verkar under Finansdepartementet, en rapport om "flyktinginvandringens" kostnader för Sverige.

Den visar att nettokostnaden för en genomsnittlig flykting under hela sin livstid i Sverige uppgår till 74.000 kronor per år. Totalt för alla invandrare blir det en ofantligt stor summa, som hade kunnat läggas på välfärden. Rapporten, som undersöker perioden 1983- 2015, har enligt SVT Nyheter, gjort "en beräkning av flyktingars och flyktinganhörigas bidrag till den offentliga sektorns finanser under sin livstid i Sverige".

"Osäkerheten i beräkningarna är stor, men indikerar att nettoomfördelningen via de offentliga finanserna till en genomsnittlig flykting under hela dennas livstid i Sverige uppgår till i genomsnitt 74 000 kronor per år", står det i rapporten, där det vidare påpekas:

"Vid utgången av 2017 beräknas antalet människor i Sverige som invandrat som flyktingar eller anhöriga till flyktingar vara 830 000, vilket motsvarar drygt 8 procent av landets totalbefolkning. Av dessa är 17 procent från Syrien, 13 från Irak, 11 från forna Jugoslavien, 7 från Somalia och 6 från Iran."

– Det är inte lite pengar. Det är signifikanta pengar. Om de inte använts till alla flyktingar hade det kunnat läggas på annat, sade forskaren Joakim Ruist, som skrivit rapporten, i gårdagens SVT Aktuellt.


Nyheter från förstasidan

Kasselstrand: Youtube och Bonnier har "förklarat krig" mot yttrandefriheten

Effekten av Bonnierjättens drev mot yttrandefriheten: Demokratiska politiska partier får sina lagliga valfilmer systematiskt borttagna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Mer från Inrikes

16 miljoner extra till bostäder för "ensamkommande"

Kommunstyrelsen i Göteborg säger ja till förslaget.. "Det är många ensamkommande som inte har någonstans att ta vägen."0 

Flera gripna efter dödsskjutning i Malmö

Sjukhuset spärrades av under natten.. Skjutningen ska ha kopplingar till trippelmordet tidigare i veckan.0 

Sidor

Vetenskap

Vänstervrede när Steam lovar sluta censurera politiskt inkorrekta spel. Kommer bara ingripa vid olagligt innehåll och "trollningar".0 Plus

Kultur

"Jihad"-arab ska rappa i Bataclan. Platsen där 90 människor mördades kallblodigt av jihadister.0