Sverige byter åsikt
Ulf Kristersson.

M: Nu ångrar vi att vi gav gratis tandvård och vård till illegala

Publicerad 6 februari 2018 kl 17.03

Inrikes. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson uppger nu att det var "ett misstag" när partiet ingick en över­ens­kom­melse med Miljöpartiet som gav gratis tandvård, vård och till illegala invandrare. Bakom upp­gör­elsen stod föregångaren Fredrik Reinfeldt, som ville straffa SD-väljare.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under Fredrik Reinfeldts andra mandatperiod som statsminister som Moderaterna slöt en migrationsuppgörelse med Miljöpartiet.

Överenskommelsen, som enligt Reinfeldt var ett sätt att straffa väljare som röstat på Sverige­demo­kraterna, resulterade bland annat i att illegala invandrare fick rätt till gratis vård och (i praktiken) gratis tandvård på de svenska skatte­betalarnas bekostnad.

Detta trots att invan­drarna samtidigt enligt lag omedelbart skulle landet.

– Effekten av SD var att vi fick en politik i motsatt riktning, förklarade Fredrik Reinfeldt belåtet i slutet av 2012.

Men nu uppger Ulf Kristersson att det var ett "misstag" att agera på detta sätt. Han vill istället gå tillbaka till de regler som gällde innan uppgörelsen gjordes.

– Det som vi oroar oss för är det skuggsamhälle som nu breder ut sig i Sverige, när väldigt många människor stannar kvar i landet trots att man har fått beslut att man ska lämna, säger Kristersson till Sveriges Radio.

Han varnar nu för att uttalat ha "väldigt explicita rättigheter för människor som vistas olagligt i Sverige".

– Det sänder dubbla signaler och därför vill vi gå tillbaka till de något stramare regler som vi hade före 2013, säger Ulf Kristersson till SR.

Kristersson uppger också att det är ett "uppenbart samhällsproblem" att vi nu har "uppåt 50.000 personer nu som har gått under jorden, som har lagakraftvunna beslut om att lämna landet".


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Vetenskap

Stenålderssvenskar satte huvuden på pålar. Motala-skallar analyserade av forskare.0 

Män och kvinnors hjärnor mer olika än väntat. Utvecklingen tydlig redan vid en månads ålder.0 

Kultur