Upploppen i Västsverige

Massiva bilbränder och upplopp i Göteborg och Trollhättan: 80-tal bilar förstörda

Publicerad 14 augusti 2018 kl 02.13

Inrikes. Ett mycket stor antal bilar sattes i brand eller vandaliserades i Göteborg och Trollhättan på måndagskvällen. Enligt SVT handlar det om ett 80-tal fordon som förstörts. Polisen säger att man aldrig varit med om något liknande. Troligen har attackerna samordnats, menar polisen.

Gilla artikeln på Facebook

Det liknar scener från ett krig. Under måndagskvällen sattes ett stort antal bilar i brand på olika platser i Göteborg och Trollhättan. 

Det första larmet kom klockan 21 på måndagen. Då fick polisen in flera samtal om "ungdomar" som tände eld på bilar vid Skolspåret i Hjällbo.

21.02 fick polisen in nya larm om svartklädda personer som tände eld på bilar vid parkeringen vid specialistsjukhuset på Frölunda Torg. De ska ha använt sig av molotovcocktails.

– Det här var organiserat. De ville göra så stor skada som möjligt. En bil sprängdes, det var helt galet. Jag var rädd, säger ett vittne till GT.

Polisen förklarar för GP att det kan handla om en attack som koordinerats via sociala medier.

Runt 23-tiden kom nya larm om bilbränder i Gårdsten och Tynnered.

– Det är närmare ett 60-tal bilar som brunnit eller vandaliserats på flera platser, och vi har hittat flera stenar och smällare, säger polisen Claes Dahlström från Frölunda torg vid 23-tiden till SVT.

Strax därefter uppdateras siffran till ett 80-tal bilar. Polisen säger också till SVT att man troligen aldrig varit med om något liknande innan.

I Trollhättan utsattes polisen även för stenkastning. GP skriver om upplopp, smällare och explosioner på platsen.

– När jag var vid torget och skolan för en stund sedan var det massor av folk där. Och jag kunde se att det varit omfattande skadegörelse på skolan och biblioteket, flera fönsterrutor är krossade, säger TTELA:s fotograf Joachim Nywall till GP.

Enligt tidningen har det under måndagskvällen inträffat bilbränder i Eriksbo, Frölunda, Gårdsten, Hjällbo, Tynnered samt i Trollhättan.

Nu sprids filmer i sociala medier på bränderna, som liknar scener från en krigsfilm. Enorm rökutveckling och stora områden bilar står i brand:


Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Fridolin rasar mot KD:s besked och börjar prata om "Hitlers krigsdivisioner"

Kritiken mot Kristdemokraterna fortsätter hagla.. "Vi som tror på ett annat Sverige sörjer att vi förlorat KD bland våra vänner."0 

Björklund: Snart blir SD:s dröm om ett konservativt block verklighet

Även L-ledaren rasar mot Kristdemokraternas besked.. "Det är sorgligt att Kd öppnar för förhandlingar, och sannolikt det första steget mot det konservativa block som Sverigedemokraterna drömmer om."0 

Lööfs bittra svar till KD: "Jag är djupt besviken"

Börjar prata om nynazism.. "Ett historiskt misstag av KD att öppna för förhandlingar och överenskommelser med SD."0 

Systembolaget har dubbelt så högt förtroende som DN

Aftonbladet och Expressen hamnar i förtroendebarometerns botten.. Samtidigt visar mätningen att nästan alla miljöpartister "älskar" public service.0 

Sidor

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus