Italienska kustbevakningen räddar två somalier ur havet utanför den italienska ön Lampedusa. Tiotusentals afrikaner och araber tar sig till Europa varje år via den lilla ön, lockade av löften om att få leva ett arbetsfritt lyxliv i Nordeuropa.

Italien börjar ta fingeravtryck på invandrare – nu rasar asyltrycket i Sverige och Danmark

Publicerad 29 oktober 2014 kl 15.44

Utrikes. Illegala Invandrare från Afrika och arabvärlden fastnar nu i Italien, som har börjat kontrollera deras fingeravtryck, visar uppgifter från Danmark. Därför sjunker antalet asylansökningar kraftigt i Danmark – och även Sverige upplever en minskning.

Dela artikeln

Genom att kontrollera syriska invandrares fingeravtryck har Italien fått ned asyltrycket i Danmark med 60 procent bara mellan september och oktober i år, skriver DR2 på nätet. Enligt nyhetskanalen minskar även asyltrycket på Sverige.

Hittills har det minskade inflödet av araber till Danmark förklarats med blåsigt väder över Medelhavet, tågstrejk i Tyskland och förnyade insatser mot människohandlare. Men danska TV Magazine kunde igår alltså presentera en ny trolig förklaring till nedgången – att Italien, efter påtryckningar från EU, har tvingats ta fingeravtryck på alla illegala invandrare som anländer till landet.

Enligt flera källor har myndigheterna i Italien tidigare arbetat efter en informell, muntlig order från det italienska inrikesministeriet att inte ta fingeravtryck, säger DR:s EU-korrespondent Niels Kvale.

Italien har istället låtit hundratusentals illegala invandrare åka vidare till de utpräglade bidragsländerna i norra Europa, exempelvis Sverige, och söka asyl där. Om Italien istället hade följt Dublinkonventionen och Schengenregelverket och tagit fingeravtryck direkt, så skulle Sverige ha haft rätt att återsända asylsökarna till Italien när de upptäcks i Sverige och deras fingeravtryck hittas i EU:s databas.


Nyheter från förstasidan

Polisens elitenhet ska utreda Gubbängen

Gruppen mot "demokratihotande brottslighet" kopplas in. Men polisen vill inte bekräfta att det var "nazister" som attackerade mötet.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0