Historiskt WTO-avtal gick i hamn

Publicerad 28 november 2014 kl 16.15

Ekonomi. Världshandelsorganisationen WTO har efter år av förhandlingar beslutat att anta ett avtal om förenklade handelsprocedurer för världshandeln, rapporterar Wall Street Journal. Samtidigt beslutade WTO att återuppta den så kallade Doharundan.

Dela artikeln

Avtalet om förenklade handelsprocedurer är det första multilaterala avtalet som antagits sedan WTO startade år 1995. Genom torsdagens beslut ska tullprocedurer att bli mer transparenta, harmoniserade och standardiserade. Avtalet innehåller åtgärder för förenklingar inom drygt 30 områden.

Om avtalet genomförs i sin helhet innebär det kostnadsbesparingar för handeln på upp till 10 procent för OECD:s medlemsländer och 15 procent för utvecklingsländerna, enligt beräkningar från OECD. Sverige har varit pådrivande för att förhandlingarna skulle komma igång och under förhandlingarna.

– För WTO, Sverige, och den globala ekonomin är det en stor framgång att avtalet om förenklade handelsprocedurer nu kan träda i kraft. Att underlätta handel bidrar till bättre förutsättning för företag att exportera och till att fler jobb skapas, säger näringsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Vid torsdagens WTO-möte fattades även beslut om att arbetet med de kvarstående frågorna inom ramen för WTO:s så kallade Doharunda ska återupptas och att arbetsprogrammet för de fortsatta förhandlingarna ska vara färdigställt i juli 2015.

Handelsproceduravtalet träder i kraft när två tredjedelar av WTO-medlemmarna ratificerat avtalet.

Avtalet om förenklade handelsprocedurer har förhandlats om sedan 2004 inom WTO. Den optimism som präglade handelsvärlden efter uppgörelsen om bland annat handelsprocedurer vid ministermötet på Bali i december 2013 grumlades i somras när Indiens nya regering oväntat blockerade uppgörelsen och krävde permanent skydd för subventioner vid inköp till livsmedelslager. Sedan dess har intensiva förhandlingar förts för att hitta en lösning och på torsdagen kunde alltså till slut ett beslut om handelsproceduravtalet fattas.


Nyheter från förstasidan

Hultqvist Putin-stämplar SD:s "trollfabrik"

"Ryssfasoner". Men SD avfärdar den socialdemokratiske dignitären som "tramsig".0 

Ekonominyheter

Teorin: "Välförtjänt kalas" väntar svensk medelklass

"Dags att ta fram festkläderna".. Snart börjar bolånetåget rulla igen, spår experten Claes Hemberg.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

"Våra eliter har förklarat krig mot oss". Det är hög tid att vi slår tillbaka, sade Eva Vlaardingerbroek.0 

Mer från Ekonomi

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

IMF: Rysk ekonomi går bäst i hela den civiliserade världen

Trots kriget och sanktionerna.. Slår alla avancerade ekonomier i tillväxt, enligt prognos.0 

"Korkade" EU-korkar väcker ilska mot Arla

Stänk, spill och krångel.. Men EU-reglerna kräver fastsittande korkar på mjölken framöver.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Palestinska flaggor förbjudna på Eurovision. Kommer att stoppas i entrén.0