FÖR SVENSKT: Förra årets publikdragare "Sune i fjällen" bedöms vara problematisk ur ett mångfaldsperspektiv.

Larmet: För många svenska barn i svensk barnfilm

Publicerad 16 mars 2015 kl 16.13

Kulturnyheter. Det är på tok för lite "mångfald" i de svenska barnfilmerna. I exempelvis Sune-filmerna är det ett problem att så många av karaktärerna har vit hud, enligt skattefinansierade Svenska filminstitutet.

Dela artikeln

© Pressbild

Vänsterprofilen Suzanne Osten ska ordna "mångfalden" åt Filminstitutet.

Filminstitutet har nu tillsatt Suzanne Osten som "barnfilmsambassadör". Tanken är att den 70-åriga regissören och vänsterbyråkraten ska se till att barnfilmerna blir mer mångkulturella i framtiden.

I skottgluggen står särskilt filmerna om Sune – en populär fiktiv tjejtjusare med ljusblont hår. Malena Janson, redaktör för Film i skolan på SFI, säger att hon inte själv har något emot Sune.

– Men det är viktigt att det finns mångfald och att det görs angelägen film som handlar om hur det är vara barn i Sverige idag. Det handlar aldrig om hur det är att vara icke-vit och inte tillhöra medelklassen, säger Janson till Gefle Dagblad.

Svenska filminstitutet kontrolleras i praktiken av en kartell bestående av svenska staten och Bonnierimperiet via SF och TV4. Institutet har bland annat i uppdrag att fördela produktionsstöd till svenska filmer – vilket innebär att filmskapare som vill få bidrag för kommande projekt måste se till att anpassa produktionen till Filminstitutets ideologiska krav.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Mer från Kulturnyheter

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0