Nya KD
Gabriel Wikström oroas av KD:s inställning till abort.

Regeringen "oroad" av nya KD

Publicerad 26 april 2015 kl 05.54

Inrikes. Igår sade Kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thor till Aftonbladet att det ska vara frivilligt för vårdpersonal att utföra aborter. Nu säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) att han blir "mycket oroad" av förslaget.

Dela artikeln

– Det ett mycket oroväckande uttalande. Man ska inte behöva söka vård och mötas av en misstro från personal i vården som inte vill utföra en abort, säger Wikström till Aftonbladet.

I mörkaste Småland är man emellertid av en annan uppfattning och där har Landstingsstyrelsen i Kronobergs län redan valt att utreda rätten för vårdpersonal att vägra abort. Det var M, KD och C som röstade igenom förslaget, och nu oroar sig sjukvårdsministern för att KD kan komma att driva frågan även på riksnivå.

– I och med att partiledningen uttalar sig på det här sätter blir jag orolig att de kommer att driva en debatt och ifrågasätta rätten till abort, säger han till Aftonbladet.

Ebba Busch Thors pressekreterare Sarah Hummerdal säger till samma tidning att inställningen till abort inte är någon ny företeelse inom Kristdemokraterna. Även Göran Hägglund förespråkade samvetsfrihet inom vården, påpekar hon.


Nyheter från förstasidan

SD: Lämnar ECR om Orbans parti kommer in

Hotar återigen att gå ur partigruppen i protest. "Det är väldigt märkligt att Orban skakar hand med Putin i den här situationen".0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0