Inbördeskriget i Syrien och Irak
"GE GRABBARNA LUFTVÄRNSVAPEN": John McCain, tidigare presidentkandidat och numer ordförande för amerikanska senatens militära utskott, vill förse islamister i Syrien med luftvärn för att skjuta ner ryskt flyg.

McCain vill skjuta ned ryska plan som attackerar islamister

Publicerad 2 oktober 2015 kl 17.15

Utrikes. Efter de ryska flygräderna mot islamister i Syrien vill ordföranden för amerikanska senatens militära utskott, John McCain, utrusta islamisterna med luftvärn för att skjuta ned ryska plan, rapporterar Fox News.

Dela artikeln

De senaste dagarna har det ryska flygvapnet attackerat ett stort antal mål i Syrien. Enligt Ryssland har man anfallit terrorgrupper och USA menar att en av de attackerade grupperna är finansierad av CIA.

Vilken grupp det rör sig om har man inte velat berätta, men nu vill John McCain, ordförande för den amerikanska senatens militära utskott, att de ryska planen ska skjutas ned. I en intervju i amerikanska Fox News får McCain, som själv enligt uppgifter från ABC News reporter Alexander Marquardt har haft samröre med jihadister i Syrien, frågan om hur han tycker att de ryska planen ska hanteras.

– Jag skulle göra som vi gjorde i Afghanistan för många år sedan och ge killarna möjligheten att skjuta ner de där planen, säger senatorn och förtydligar att “killarna” är de USA-stödda rebellgrupperna i Syrien.

Men Ryssland vidhåller att man endast har attackerat terroristgrupper.

– Vi har attackerat mål från IS och andra mål. Vi attackerar alla terrorgrupper, inte bara IS, säger den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, enligt Aftonbladet, och nämner även Nusrafronten som måltavla för attackerna.

Så sent som förra veckan gick ett kompani USA-tränade rebeller, "Division 30", över till Nusrafronten, som är en gren av al-Qaida – ett terrornätverk som anses ha grundats av CIA i samband med Afghanistankriget på 1980-talet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0