Inbördeskriget i Syrien och Irak
Damaskus idag.

Bräcklig vapenvila i Syrien

Publicerad 31 december 2016 kl 17.54
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Den vapenvila som igår trädde i kraft i Syrien är bräcklig men ser än så länge ut att hålla, rapporterar AP.

Dela artikeln

Båda sidorna anklagar varandra för att bryta mot överens­kommelsen som i all hast förhandlats fram med Ryssland och Turkiet som medlare och som gäller hela landet.

Amerikanska AP skriver att ryska eller syriska plan bombat byar i den strategiskt viktiga Wadi Barada-dalen norr om huvudstaden Damaskus. Under julhelgen rapporterade Al-Jazeera att floden som flyter genom dalen förgiftats av rebellerna genom att de dumpade diesel i den. Syftet var att slå ut huvudstadens vattenförsörjning.

Den syriska nyhetsbyrån Sana lägger istället skulden för kränkningarna av vapenvilan på "terroristerna". Rebellgruppen Jabhat al-Nusra, en islamistisk USA-sponsrad gruppering, anklagas för att ha beskjutit städer och byar med raketer och granater.

Ett litet hopp kanske kan skönjas i att en av Sanas längre nyheter under lördagen handlar om vädret. Liksom i stora delar av Sverige är det rått, grått och mulet under nyårsafton. På sina håll väntas till och med snö eller snöblandat regn. Temperaturen i den syriska huvudstaden är just nu ungefär den samma som i den svenska.

50.000 människor har omkommit i inbördeskrigets Syrien under året enligt brittiska Syrian Observatory for Human Rights. 13.000 av dödsoffren uppges vara civila. Totalt har kriget enligt vissa beräkningar skördat omkring en halv miljon människoliv.

Om vapenvilan håller och den utstakade färdvägen mot fred följs kommer representanter från regeringen, rebellsidan samt Ryssland, Iran och Turkiet att träffas i början av nästa år för första gången på närmare ett år. Mötet är tänkt att äga rum i Kazakstans huvudstad Astana, som av de inblandade parterna uppfattas som en tillräckligt neutral aktör.


Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Mer från Utrikes

Miljoner såg hennes brandtal mot befolkningsbytet

"Våra eliter har förklarat krig mot oss".. Det är hög tid att vi slår tillbaka, sade Eva Vlaardingerbroek.0 

Netanyahu orolig för arresteringsorder från ICC

Ska ha delat med sig av bekymren i samtal med Biden.. Både Netanyahu själv och andra toppar kan efterlysas för krigsbrott.0 

Ger upp till 15 års fängelse. Lagen ska "upprätthålla religiösa värderingar och skydda det irakiska samhället".0 

Weinstein till sjukhus efter upprivna domen

Förlorade fyra tänder i fängelset.. Bara "ett vrak" kvar av tidigare Hollywood-mogulen.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0