Larmet: Stora brister i asylutredningar

Publicerad 1 februari 2017 kl 13.57

Inrikes. I vartannat asylärende från förra året som granskats av Migrationsverket finns brister i utredningen. Myndighetens rättschef förklarar förhållandet med att många av de anställda är "unga och entusiastiska", rapporterar SR.

Dela artikeln

Migrationsverket har gått igenom 400 ärenden från 2016 för att granska kvaliteten i asylprocessen, och resultatet är nedslående.

I hälften av fallen var utredningarna inkompletta – exempelvis var det ofta inte utrett vad invandraren som granskades egentligen hade för skyddsskäl, skriver SR. Över en fjärdedel, 27 procent av statusbedömningarna kan vara felaktiga.

Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket, tror att en förklaring till bristerna kan vara att myndigheten anställt många nya medarbetare som en följd av asylkaoset.

– Jag tror att det har att göra med att vi har unga, entusiastiska men ganska oerfarna medarbetare, att vi har en väldigt komplex fråga att jobba med, asylprövningar är bland det mest komplexa som finns faktiskt, och jag tycker inte att det är så förvånande att vi ser att vi kan göra saker bättre i den situationen som vi har varit, säger han till SR.

Enligt Beijer ska Migrationsverket nu "satsa på att jobba med kvalitetsfrågor och kompetensutveckling".


Nyheter från förstasidan

Polisens elitenhet ska utreda Gubbängen

Gruppen mot "demokratihotande brottslighet" kopplas in. Men polisen vill inte bekräfta att det var "nazister" som attackerade mötet.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0