Arkivbild.

Kristna barn på förskola i Umeå förbjuds säga "amen"

Publicerad 24 juni 2017 kl 09.46

Inrikes. Barnen på den kristna förskolan Krubban i Umeå får inte längre säga "amen", prata om Bibeln eller be bordsbön. Det har Umeå kommun bestämt, skriver SVT Nyheter Västerbotten. Skollagen tillåter inga sådana religiösa inslag i undervisningen, anser man. Nu ska barnen tacka solen i stället för Gud.

Dela artikeln

Förskolan Krubban i Umeå drivs av Frälsningsarmén och har 32 barn. Vanligtvis brukar barnen bland annat be bordsbön och prata om Bibeln. Men nu är det slut med det.

Umeå kommun har gjort en tillsyn på förskolan och anser att verksamheten bryter mot skollagen, som inte tillåter religiösa inslag i undervisningen. Dessutom ska barnen själva kunna bestämma om de vill medverka eller inte.

Detta innebär att Krubban tvingas upphöra med sitt "Bibelsnack", där lärarna pratat om saker som står i Bibeln med barnen. Likaså förbjuds bordsbönen vid måltiderna, som nu ersätts av en ramsa där barnen tackar solen, regnet och maten i stället för Gud.

– Det är tråkigt för bordsbönen är en tradition, men ramsan är också fin och barnen kan välja vem de vill rikta ramsan till, säger förskolechefen Britt-Marie Mårtensson till SVT Nyheter Västerbotten.

Barnen får inte heller säga amen längre, skriver SVT.

Enligt skollagen får religiösa inslag finnas i utbildningen, men inte i undervisningen. Vad det innebär kan dock vara svårt för en förskola att tolka, eftersom man inte har reguljära lektioner som på grundskolan.


Nyheter från förstasidan

Andersson: Gubbängen "en existentiell fråga" för Sverige

"Det är en existentiell fråga". Hotar hela "vår demokrati och vårt sätt att leva" enligt S-ledaren.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0