Arkivbild.

Svenska kyrkan: Kyrkan ska vara en "fredad plats" för illegala invandrare

Publicerad 28 augusti 2017 kl 12.17

Inrikes. Polisen försvarar tillslaget mot ett familjeläger för illegala invandrare som anordnades i Skåne av Svenska kyrkan i fredags. Men Svenska kyrkan håller inte med. Där vill man ställa sig över lagen och anser att kyrkans lokaler ska vara en "fredad plats" för illegala invandrare.

Dela artikeln

Det var på ett familjeläger för illegala invandrare, som media ständigt kallar "papperslösa", som anordnades av Svenska kyrkan i norra Skåne i fredags som polisen slog till med en omfattande räd.

Tio polisbilar och 30 poliser med hundar kom till platsen och omhändertog fem av sex familjer, som sedan skickades till rättscentrum i Malmö.

Under söndagen försvarade polisen insatsen.

Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen i Skåne, förklarar för Ekot att det var en normal tjänsteåtgärd där man eftersökte, och fann, personer som inte längre har rätt att vistas i landet.

Men Svenska kyrkan är mycket kritisk.

Där anser man sig stå över lagen och att kyrkan ska vara en säker plats för illegala invandrare, oavsett vad lagstiftningen säger.

– Rent formellt har de ju rätt. Men vi hävdar ju att kyrkan måste få vara en fredad plats för alla människor, och inte minst människor som av någon anledning är på flykt, säger Malmöprästen Per Kristiansson som ansvarade för lägret till Ekot trots att personerna saknar asylskäl.

Enligt Ewa-Gun Westford är det inget hållbart argument. Det är lagen som gäller, och enligt den finns det inga frizoner någonstans, förutom på ambassader.

Hon förklarar också att polisen hade letat efter dessa personer länge, men Svenska kyrkan har förnekat att man "gömde" dem.


Nyheter från förstasidan

Andersson: Gubbängen "en existentiell fråga" för Sverige

"Det är en existentiell fråga". Hotar hela "vår demokrati och vårt sätt att leva" enligt S-ledaren.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0