Arkivbild.

Länsstyrelsen stoppar Vellinges tiggeriförbud

Publicerad 23 oktober 2017 kl 11.25

Inrikes. Länsstyrelsen väljer att stoppa tiggeriförbudet i Vellinge, som kommunens styrande politiker drivit igenom. Det meddelar myndigheten på måndagen.

Dela artikeln

Kommunstyrelsen i Vellinge har redan röstat ja till ett förbud för tiggeri på offentliga platser i kommunen. Men nu säger Länsstyrelsen nej.

"Länsstyrelsen Skåne upphäver tre punkter i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Vellinge kommun, däribland det så kallade tiggeriförbudet på några utpekade platser i kommunen", heter det i beslutet.

– En grundläggande förutsättning är att en kommun bara beslutar om sådana lokala ordningsföreskrifter som verkligen behövs. Vellinge kommun har inte i de handlingar som har skickats in kunnat visa att ett passivt insamlande av pengar har stört den allmänna ordningen, säger länsöverdirektör Ola Melin på Länsstyrelsen Skåne.

Enligt Länsstyrelsen har Vellinge kommun i sitt beslutsunderlag endast redovisat ett mindre antal klagomål från kommuninvånare, varav ett fåtal gäller insamlandet av pengar, och "dessa handlar om upplevt obehag snarare än ordningsstörning", menar myndigheten. Klagomålen handlar i övrigt om exempelvis olovlig camping, vilket redan är reglerat i ordningsföreskrifterna.

– Vi konstaterar att beslutet strider mot en grundläggande förutsättning i ordningslagen och därför ska upphävas, säger Ola Melin.

Länsstyrelsens beslut kan överklagas till förvaltningsrätten.

Kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Carina Wutzler (M), säger till SVT Nyheter Skåne att hon är förvånad över beslutet.

– De hävdar att vi saknar grund och att det inte är ett ordningsproblem, vilket vi tycker. Vi ställer oss också frågande till att man lägger sig i och att vi ska behöva motivera oss tydligare, säger hon och påpekar att beslutet troligen kommer överklagas.


Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Mer från Inrikes

Brå: "Kraftig ökning" av hatbrott mot judar

Femdubbling efter 7 oktober.. "Antisemitiska plakat och uttalanden, men även hot och kränkningar mot enskilda."0 

Gustav Kasselstrands drag i Göteborg. "En protest mot EU:s diktatoriska makt över Sverige."0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0