Facebook ska hjälpa regeringen bekämpa "fake news" inför valet

Publicerad 21 februari 2018 kl 10.47

Media. Regeringen har haft samtal med Facebook för att förmå den sociala medieplattformen att ta krafttag mot "desinformation" inför riksdagsvalet. Nu bekräftar Facebook att man inleder ett samarbete med flera svenska myndigheter.

Dela artikeln

Nyligen rapporterades att bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) inlett en så kallad dialog med Facebook.

Anledningen är att regeringen vill förmå Facebook att påverka vilket innehåll som användarna ska tillåtas ta del av inför riksdagsvalet i höst.

– Om människor inte är medvetna om att mycket som skrivs är propaganda och desinformation och inte journalistisk och information kan det vara en risk, sade Peter Eriksson till Expressen förra veckan.

Nu bekräftar Facebook att bolaget kommer att arbeta "i samförstånd med" olika svenska myndigheter som MSB och Valmyndigheten.

– Vår roll är att säkerställa att det goda överväger de krafter som kan äventyra de sunda diskussionerna, säger Peter Münster, Facebooks kommunikationschef i Norden, till Dagens Media.

En skärpning av Facebooks regler som snart blir verklighet är att personer som vill ha politisk reklam på sajten kommer att bli tvungna att verifiera sin identitet, enligt Peter Münster.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0