Nyhetskrönika

Nya lagen hade stoppat Uppdrag granskning

Publicerad 3 oktober 2016 kl 20.07

Kolumn. I denna nyhetskrönika skriver Mattias Albinsson om den nya lag som trädde i kraft från och med 1 oktober och som innebär inskränkningar av offentlighetsprincipen.

Dela artikeln

Under måndagen skrev Fria Tider en artikel om en ny lag som träder i kraft från och med oktober. Det rör sig om en ändring i offentlighets- och sekretesslagen och en inskränkning av den svenska offentlighets­principen.

Lagen går, bland annat, ut på att identiteten på misstänkta gärningsmän från och med nu hemlig­stämplas fram till dess de häktas eller åtalas för brott. Tidigare har sådana uppgifter varit offentliga och vem som helst har kunnat begära ut handlingarna från domstolen.

Det kan tyckas vara en liten förändring. Identiteten på en misstänkt kommer ju fram ändå när ett mål går till häktnings­förhandling eller åtal. Och om man tillhör den så kallade "antirasistiska" sidan av debatten kan man alltid gotta sig åt att Fria Tiders kriminaljournalistik nu blir svårare att bedriva. Kanske att det till och med var syftet med lagen.

Men det är inte bara Fria Tider som drabbas av den nya lagen och det är inte säkert att våra konkurrenter fullt ut förstått dess innebörd. Jag ska ta två exempel från förra året som fått stort medialt genomslag och som troligen aldrig hade uppmärksammats under den nya lagen.

Våldtäkten på Fåfängan
Det första fallet gäller den uppmärksammade gruppvåldtäkten på Fåfängan på Södermalm i Stockholm förra året. Minst fyra flyktingbarn, eller så kallade "gatubarn" från Nordafrika, misshandlade och våldtog brutalt en ung kvinna. Polisen beskrev övergreppet som "nästan" "sadistiskt".

När våldtäktsmännen greps av polisen hävdade allihop att de var minderåriga. En av dem påstod till och med att han bara var 13 år.

– Det stämmer inte, sade den ansvariga åklagaren bara ett par dagar efter våldtäkten när hon för Fria Tider tillbaka­visade ålders­påståendet.

Våldtäktsmisstänkta flyktingbarn ljuger om sin ålder

Men det spelade inte så stor roll vad åklagaren tyckte eller tänkte eftersom en åklagare inte kan bestämma någons ålder. Och när man är under 15 år blir man inte häktad och man blir inte åtalad. "13-åringen" slapp senare undan straff helt och hållet.

Fria Tider uppmärksammade händelsen tidigt och belyste frågetecknen kring våldtäktsmännens ålder, något som var möjligt tack vare att gärningsmännens identitet var offentlig handling. Under den nya lagen hade de istället varit belagda med sekretess.

Vår bevakning av målet mynnade så småningom ut i ett inslag i SVT:s Uppdrag granskning som tog upp fallet. Det hade inte varit möjligt att göra, eller åtminstone varit betydligt svårare för Janne Josefsson och hans kolleger, om de uppgifter de velat granska hade varit sekretessbelagda.

SVT hade aldrig fått veta och inte svenska folket heller. En stor del av debatten kring flyktingbarns ålder och ålderstester hade tystats. Bekvämt för Stefan Löfven kanske, men oerhört farligt för den svenska demokratin.

Bombmisstänkte SD-politikern
Det andra fallet är också från förra året och gäller ett omfattande dynamitbeslag som polisen gjorde utanför Falkenberg i Halland. Ganska snart fick media nys om att en av dem som var inblandad i härvan var en SD-politiker.

Politikern häktades aldrig och dömdes aldrig för brott, men tvingades på grund av mediebevakningen och de besvärande kopplingarna till grova våldsbrottslingar, som dessutom hade tydliga nazistiska sympatier, avgå.

SD-politiker får gå efter dynamithärva

Den nya lagen hade i samma situation skyddat Sverigedemokraterna från denna pinsamma härva. Politikern hade med största sannolikhet suttit kvar på sin post, trots att hon stoppades av polisen när hon var på väg från en brottsplats med viktiga delar av bevisningen.

Det kan man naturligtvis tycka lite som man vill om. Vissa kanske tycker att det är bra om politiker som tas av polisen får förbli anonyma tills en eventuell fällande dom, andra tycker tvärtom att det är viktigt att avslöja sådana här saker även om ingen dom fallit.

Fria Tider och andra medier publicerar inte namn eller bild på misstänkta brottslingar bara för att vi kan få reda på deras identitet. Det som avgör är allmänintresset, som i fallet med dubbelmördaren Doudou Ahoka i Linköping. Det handlar om fall där allt annat än fällande dom är uteslutet, som att personen gripits på bar gärning eller har erkänt brott.

Hursomhelst är det viktigt, oavsett var i den politiska myllan man har sina fötter, att veta att den nya lagen slår åt båda håll. De enda förlorarna är i förlängningen svenska folket. Kanske att det var just därför som samtliga partier, från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna med ett rungande ja röstade igenom lagen den 18 maj i år.

MATTIAS ALBINSSON
Frilansjournalist


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.