Nya sexlagen
Stefan Löfven (S).

Regeringen vill införa nytt brott: "Oaktsam våldtäkt"

Publicerad 17 december 2017 kl 22.43

Inrikes. Regeringen vill införa brottet "oaktsam våldtäkt". För detta ska män kunna dömas som har haft sex med kvinnor som inte uttryckligen har sagt att de ville ha sex innan samlaget ägde rum.

Gilla artikeln på Facebook

I en feministisk lagrådsremiss som lämnas över till Lagrådet nästa vecka föreslår regeringen att en så kallad samtyckeslagstiftning ska införas.

Det ska alltså inte längre krävas att en man har använt sig av våld eller hot, eller utnyttjat offrets särskilt utsatta situation, för att han ska kunna dömas för till exempel våldtäkt.

– Är det inte frivilligt är det olagligt, det är där linjen kommer att gå, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens på söndagen, enligt Dagens Juridik.

Enligt Morgan Johansson skickar den kontroversiella lagändringen signalen att det gäller att "försäkra sig om att den som man ska ha sex med är med på det".

Regeringen föreslår även att två nya brott införs – "oaktsam våldtäkt" och "oaktsamt sexuellt övergrepp" – med ett fängelsestraff på högst fyra år.

Oaktsamheten tar enligt regeringen "sikte på omständigheten att den andra personen inte deltar frivilligt", vilket innebär att fler ska kunna dömas jämfört med i dag.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Nu skickas svenska instrumentet till månens baksida. Lyfter under kvällen svensk tid.0 Plus

Världens äldsta spår av pest hittat – i svenska Falköping. Forskare gjorde fyndet i 5.000 år gammal grav.0 

Kultur

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus

Unikt Linnéporträtt tillbaka i Sverige. Kända teckningen har varit på villovägar under en okänd tid.0