Regeringen överväger åtgärder mot Kinas industrispionage

Publicerad 13 januari 2019 kl 10.38

Ekonomi. Under de senaste åren har det uppdagats att Kina byggt in spionapparatur i tekniksystem de levererar till västvärlden i syfte att spionera på teknikföretag. USA och Storbritannien har redan agerat, och nu är det troligtvis dags för Norge och sedan Sverige att göra detsamma.

Gilla artikeln på Facebook

Det är högst troligt att svenska företag utsätts för omfattande industrispionage. Utifrån offentliga utredningar ifrån USA framgår att lejonparten av spionaget härrör ifrån Kina, rapporterade Svenska Dagbladet strax före nyår.

Kineserna är så pass öppna med verksamheten att Kina år 2017 stiftande en lag som tvingar dess medborgare att aktivt bistå vid spionage, skriver SvD.

Tidigare under hösten väckte kinesiskt industrispionage stor uppmärksamhet i USA, när Bloomberg rapporterade att ett 30-tal amerikanska företag har fått sin spjutspetsteknik spionerad på av främmande makt. Kina ska enligt Bloomberg ha använt sig utav mikrochips för att bland annat spionera på de amerikanska företagen, däribland Amazon.

När Amazon 2015 skulle utveckla en screeningtjänst upptänktes mikrochips, mindre än riskorn,  som var inbyggda i en del tekniksystem vars underleverantörer fanns i Kina. Ärendet hamnade bland annat hos CIA som dragit en del av dessa slutsatser. 

Mot bakgrund av alla problem kring industrispionage från Kina via teknikinfiltration har både USA och Storbritannien hindrat det kinesiska telekomföretaget Huawei att bygga ut 5G-nätet i dessa länder, rapporterar Dagens Industri. Den norska regeringen överväger liknande åtgärder när det gäller fortsatt utbyggnad av deras 4G-nät. 

– Frågan har högsta prioritet. Vi vill ha det här på plats innan vi bygger nya telenätverk, sade Norges justitieminister Tor Mikkel Wara till nyhetsbyrån Reuters på onsdagen. 

Läget är troligtvis känsligt i Norge då den norska staten är delägare i Telenor som redan innan anlitat Huawei för insatser kring nätet. 

Enligt SvD överväger den svenska regeringen liknande åtgärder. Problemet är att Sverige ännu har en övergångsregering som har begränsade möjligheter att agera i ärendet. Men Huaweis ledande roll inom mobilteknologie är en besvärande omständighet som redan diskuteras av sittande ministrar. 

– Det är klart att Huawei är en av de aktörer som naturligtvis diskuteras, säger Carl-Martin Vikingsson, pressekreterare hos digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP), till SvD.


Nyheter från förstasidan

Vänsterpartiet vill hjälpa IS-terroristerna tillbaka till Sverige: "Rimligt"

Anser att regeringen aktivt ska medverka till ett överlämnande. Partiet vill inte heller dra in medborgarskap eller se några andra lagändringar gällande hanteringen av terrorister.0 

Ekonominyheter

Cocacola lanserar ny smak: "apelsinvanilj"

"Usch, vad är det här?". Läskjätten introducerar ny oväntad smakkombination.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus