Januariblåsningen

Sjöstedt: L så desperata att de hade "röstat på en död bäver som statsminister"

Publicerad 3 februari 2019 kl 11.36

Inrikes. Även om Vänsterpartiet hade stoppat Stefan Löfven från att bli statsminister i fyra år till hade det inte blivit något extraval. Liberalerna var nämligen så desperata att de "hade kunnat rösta på en död bäver som statsminister", säger Jonas Sjöstedt i en intervju med SvD.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en längre intervju med Svenska Dagbladet som Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt nu hävdar att det var ytterst nära att han stoppade Stefan Löfven från att bli statsminister.

V-ledaren upprepar att han fått "garantier" från Stefan Löfven om att det visst kommer bli ett samarbete mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

Han säger att Löfven länge velat gå höger ut, men att han ändå är förvånad över hur långt ut till höger det blev. Enligt Sjöstedt hade S ett mycket bra förhandlingsläge, och borde aldrig ha släppt fram marknadshyror, uppluckrad arbetsrätt och slopad värnskatt

Hade det stått mellan att släppa fram Löfven och extraval, så hade Vänsterpartiet kunnat välja det senare. Liberalerna, som troligen hade fått lämna riksdagen då, hade dock ändå inte låtit det ske, menar han.

– Ingenting tyder på att det hade blivit ett nyval. Liberalerna var så desperata att de hade kunnat rösta på en död bäver som statsminister. Det var ingen tvekan, säger han till SvD.

Samtidigt upprepar han hotet att han kommer sänka regeringen om den går fram med marknadshyror och förändrade LAS-regler.

Därför tänker han öka pressen på Löfven så att Centerpartiet och Liberalerna i verkligheten inte får igenom sina krav.

Enligt Jonas Sjöstedt "smider" nu Vänsterpartiet på planer för att sänka ännu fler delar av den nyliberala uppgörelsen mellan S-MP-C-L.


Nyheter från förstasidan

Kraftig explosion vid trafikskola i Malmö

Vittne: "Entrén är bortsprängd." Många larm om kraftiga detonationen strax före midnatt.0 

Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0